Trump zrušil plán zriadiť poradný zbor pre infraštruktúru

Americký prezident Donald Trump zrušil plán na vytvorenie poradného zboru pre infraštruktúru, oznámil vo štvrtok Biely dom.

18.08.2017 10:04
Trump Foto:
Prezident USA Donald Trump
debata

Prezident tak urobil deň potom, keď rozpustil iné dve už zriadené poradné skupiny. Ich členovia, šéfovia veľkých podnikov, ich totiž opúšťali na protest proti Trumpovým komentárom k víkendovým násilnostiam v Charlottesville vo Virginii.

Tím pre infraštruktúru sa mal zaoberať Trumpovým plánom investícií v objeme jedného bilióna dolárov určených na opravy ciest, mostov či letísk, čo predstavuje popri zdravotnej a daňovej reforme jeden z kľúčových volebných sľubov prezidenta.

Členmi poradného zboru sa mali stať zástupcovia z oblasti nehnuteľností, stavebníctva, dopravy a ďalších sektorov ekonomiky. Nariadenie vytvoriť túto skupinu podpísal Trump minulý mesiac, uviedla agentúra Reuters.

V stredu prezident rozpustil Priemyselnú radu a Fórum pre stratégiu a politiku. Zdôvodnil to tým, že ich členov nechce vystavovať tlaku. Členovia sa svojich miest v poradných orgánoch vzdávali v reakcii na Trumpove hodnotenia násilností v Charlottesville, na ktorom podľa neho nesú vinu tak neonacisti, ako aj ich odporcovia.

V Charlottesville prepukli násilnosti vyvolané zhromaždením krajnej pravice, ktorej príslušníci protestovali proti odstráneniu sochy južanského generála Roberta Leeho. Ku zhromaždeniu sa pripojili neonacisti, členovia Kukluxklanu a stúpenci nadradenosti bielej rasy. Akcia vyvrcholila tragickým útokom pravicového radikála, ktorý autom narazil do davu odporcov neonacistov. Zabil pritom mladú aktivistku a ďalších 19 ľudí zranil.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump