Panelku v Turci opravujú, doprava sa spomaľuje

Pevné nervy, trpezlivosť a časový predstih - toto odteraz potrebujú vodiči jazdiaci turčianskou panelkou medzi Príbovcami a Turčianskymi Teplicami, ktorá je pre havarijný stav v rekonštrukcii.

18.08.2017 11:00
debata (7)

Tepna vedie zo severu cez Turiec ďalej na Banskú Bystricu, Kremnicu a Prievidzu. Včera ju začali opravovať, no cestu neuzavreli, len na nej zaviedli dopravné obmedzenia. Jazdí sa zatiaľ na šiestich miestach len v jednom pruhu obojsmerne, pričom autá sú púšťané striedavo cez semafory, čo premávku spomaľuje.

Budeme mať desať úsekov po 500 metrov, takže v podstate práce budú prebiehať dohromady na piatich kilometroch.
Marcel Maťovčík, prednosta Okresného úradu v Martine

„Neviem, na čo sú tu semafory, keď sa nič nerobí. Už tretí raz sme museli zastaviť,“ rozčuľovali sa včera vodiči, keď museli čakať na červenú. Cestári včerajšok využili najmä to, aby nastavili striedanie červenej a zelenej tak, aby bola doprava v rámci možností, čo najplynulejšia a aby sa kolóny netvorili v križovatkách.

„Potrebovali sme to doladiť tak, aby keď nabehnú stroje na úseky, sa už mohlo plynule pracovať,“ hovorí Marcel Maťovčík, prednosta Okresného úradu v Martine. Už čoskoro tak vodiči uvidia v uzavretých častiach vozovky stroje, ktoré budú odstraňovať betónové panely, z ktorých bola cesta pred polstoročím vybudovaná a vďaka ktorým aj mala prezývku – panelka či tankodróm.

Úseky, z ktorých budú vyberať panely, oddelili,... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
panelka, zapcha, autobus, auto, turiec Úseky, z ktorých budú vyberať panely, oddelili, jazdiť sa bude len v jednom pruhu.

Najbližšie obdobie sa bude robiť na 500-metrových úsekoch, vždy tak, aby jeden pruh bol prejazdný. Zatiaľ je takto pripravených šesť úsekov, o dva týždne pribudnú ďalšie štyri. V takomto režime by mala byť cesta až do začiatku zimnej údržby, čo býva zvyčajne 15. novembra.

Stavbári však práce prispôsobia aktuálnym klimatickým podmienkam. „Budeme mať desať úsekov po 500 metrov, takže v podstate práce budú prebiehať dohromady na piatich kilometroch,“ približuje Maťovčík. Týchto päť kilometrov by malo byť hotových do začiatku zimy.

Keďže turčianska panelka je už v takom zlom stave, že vodičom poškodzovala autá, už dlhšie obdobie ju obchádzali cez priľahlé dediny. V podstate aj teraz s nárastom obmedzení na hlavnej panelovej ceste pribúdajú na dedinské cesty ďalší tranzitujúci vodiči. Tvrdia, že je to síce o niečo dlhšia trasa, ale plynulejšia.

Medzi Príbovcami a Turčianskymi Teplicami sa na... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
panelka, motocyklista, motorkar, turiec, cesta Medzi Príbovcami a Turčianskymi Teplicami sa na hlavnej ceste, tzv. turčianskej panelke, vodiči zdržia pre obmedzenia, zatiaľ na šiestich miestach.

„Cez Príbovce cítime vysoký nárast dopravy,“ povedal starosta Príboviec Jaroslav Brzák. V spolupráci so žilinskou župou preto už vlani urobili viaceré bezpečnostné opatrenia za zhruba 200-tisíc eur – prebudovali križovatky, dorobili chodníky, priechody pre chodcov. „Sme ako-tak na tú záťaž pripravení, musíme to pretrpieť. Len dúfame, že vodiči budú ohľaduplní, budú púšťať vodičov od nás z obce z vedľajších ciest na hlavnú, prípadne umožnia chodcom bezpečne prejsť cez cestu,“ dodal starosta.

Zatiaľ však vodiči príliš ohľaduplní nie sú, najmä čo sa týka dodržiavania predpísanej päťdesiatky cez obec, kde nedávno inštalovali merače rýchlosti. „Zistili sme, že dve tretiny vodičov porušujú rýchlosť,“ spomenul Brzák. Policajti by si okrem dodržiavania rýchlosti mali posvietiť aj na kamióny, ktoré ak nevykladajú tovar v dedinách, by cez ne nemali jazdiť. No aj tie sa tam objavujú, pretože sa vyhýbajú mýtu aj obmedzeniam na panelke.

Panelovú cestu chceli v úseku Turčianske Teplice – Mošovce uzavrieť počas prác úplne, na čo sa však zatiaľ nepodarilo získať súhlas od župy, ktorá spravuje cesty na obchádzkach cez dediny. Župní cestári sa obávajú, že nadmerná doprava poškodí ich cesty.

Panelka je však zničenejšia, ako sa predpokladalo. Zistilo sa, že v niektorých častiach je podložie vozovky podmočené a bude treba ísť pri výkopových prácach viac ako jeden meter hlboko.

„Toto budeme ešte vyhodnocovať, ako sa budú robiť práve tieto úseky, kde sme zistili, že budeme musieť ísť do hlbšieho profilu, kde nám dopravný inšpektorát povedal, že kvôli bezpečnosti toto nedovolí,“ hovorí Maťovčík.

Medzinárodná cesta v úseku 15,5 kilometra z Príboviec (okres Martin) do Turčianskych Teplíc už po rekonštrukcii nebude pozostávať z panelov, ale postaví sa nanovo. Panely sa majú rozdrviť a použiť pri stavbe. Práce by sa mali skončiť začiatkom roka 2019.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cesty #havarijný stav #oprava ciest #rekonštrukcia ciest #Turčianske Teplice #Turiec #panelová cesta