Kde hľadať kvalitu? V Národnom potravinovom katalógu

Projekt národného potravinového katalógu je hotový. Ide o nástroj verejného obstarávania na nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov, so zárukou dodržania nastavených štandardov za ekonomicky najvýhodnejších podmienok.

18.08.2017 12:10
debata

Jeho spustenie ohlásila na tlačovej besede ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná spolu so zástupcami poľnohospodár­skych komôr.

Národný potravinový katalóg má priniesť vyššiu kvalitu vo verejnom stravovaní, keďže potraviny z katalógu budú podliehať prísnym kritériám ako je čerstvosť, zníženie ekologickej stopy, ale aj možnosť pre lokálnych farmárov presadiť sa vo svojom regióne.

„Nejde o katalogizovanie potravín, ide o elektronický nástroj verejného obstarávania, kde sa budú obstarávať kvalitné a bezpečné potraviny. Potraviny sa dostanú do katalógu od kvalifikovaných dodávateľov, pričom musia spĺňať požiadavky Úradu verejného obstarávania,“ vysvetlila Matečná.

Národný potravinový katalóg by mal všetkým obstarávateľom, ktorí obstarávajú za verejné zdroje, to znamená zdravotníckym zariadeniam, sociálnym zariadeniam, školám či škôlkam dodávať kvalitné potraviny za relatívne dobré ceny. "Cieľom je poskytnúť paletu potravín s vysokými kritériami bezpečnosti, kvality, výživovej hodnoty, ktoré si obstarávatelia budú môcť flexibilne objednávať v požadovanom množstve a kvalite,“ dodala.

Kontrola nad celým procesom verejného obstarávania bude spadať pod agrorezort. Ministerstvo pôdohospodárstva bude napríklad dohliadať aj na to, aby sa v katalógu neobjavili potraviny s vysokým obsahom konzervačných látok. V zariadeniach verejného stravovania sa podľa Matečnej v súčasnosti stravuje približne milión obyvateľov, katalóg má do verejného stravovania priniesť vyššiu kvalitu a bezpečnosť potravín. „Katalóg prinesie lokálnosť, čerstvosť, zníženie ekologickej stopy a možnosť pre slovenských poľnohospodárov presadiť sa svojimi produktmi, a vedieť obstáť na trhu, ktorý je dnes pomerne tvrdý,“ uviedla Matečná.

Na projekte Národného potravinového katalógu s rezortom pôdohospodárstva spolupracujú Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Agrárna komora Slovenska či Potravinárska komora Slovenska. Ako na tlačovej besede informoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík, v piatok popoludní by mali spustiť web www.npkinfo.sk. Náklady na projekt katalógu agrorezort vyčíslil približne na 2,5 milióna eur, pričom očakáva , že v plnej prevádzke by mohol fungovať v priebehu niekoľkých mesiacov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Národný potravinový katalóg