Cena zlata po mesiacoch stúpla nad 1300 USD

Cena zlata v piatok rástla a prvýkrát od vlaňajšieho novembra prekonala hranicu 1300 dolárov za trojskú uncu (31,1 gramu).

19.08.2017 09:51
debata (1)

K rastu cien prispievajú americké politické turbulencie, pokles akciových trhov a teroristický útok v Španielsku.

Od stredy stúpla cena zlata o viac ako dve percentá. Zlatu pomáha jeho reputácia zabezpečiť investície v čase politickej a ekonomickej neistoty. Vplyv má tiež pokles kurzu dolára. Slabší dolár zlacňuje zlato pre investorov, ktorí nie sú v USA, a ich záujem o kov tak rastie.

Od začiatku roka sa cena zlata zvýšilo o približne 15 percent. Analytici vysvetľujú rast cien zlata neustále rastúcou nervozitou z ďalšieho vývoja politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Trhy sa obávajú, že Trump nebude schopný presadiť svoju hospodársku politiku.

Zlatu pomáhajú aj najnovšie správy z Európskej a americkej centrálnej banky. Zvyšuje sa neistota, či americká centrálna banka (Fed) zvýši úrokové sadzby do konca roka a či Európska centrálna banka čoskoro obmedzí nákup dlhopisov. Vyššie úrokové sadzby zvyčajne znamenajú pokles ceny zlata, pretože posilňujú dolár, DPA a Reuters napísali.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato