Čo s Air Berlin? Nemecká vláda sa drží bokom

Nemecká vláda sa nezúčastňuje rokovaní o budúcnosti Air Berlin, aj keď minister dopravy Alexander Dobrindt by časť krachujúcich aeroliniek rád videl v rukách Lufthansy.

20.08.2017 09:38
debata

Nemecká vláda sa rokovaní o prevzatí insolventnej leteckej spoločnosti Air Berlin nezúčastňuje a stanovený nebol ani žiadny termín pre predaj, uviedol hovorca ministerstva hospodárstva, ktorý tak reagoval na štvrtkové slová ministra dopravy Alexandera Dobrindta. Ten povedal, že vláda je naklonená tomu, aby leteckú spoločnosť prevzal národný dopravca Lufthansa.

„Potrebujeme v medzinárodnom letectve národného šampióna,“ povedal vo štvrtok Dobrindt denníku Rheinische Post. „Preto je nevyhnutné, aby Lufthansa prevzala významnú časť Air Berlin,“ dodal.

Air Berlin rokuje o prevzatí s tromi záujemcami. „Spoločnosti teraz rokujú a vláda rokovania ani neriadi, ani s nimi nesedí pri rokovacom stole,“ povedal v piatok na tlačovej konferencii hovorca ministerstva Korbinian Wagner. Zdôraznil, že vláda „nepreferuje žiadny výsledok“ a že je na rokujúcich subjektoch, aby našli riešenie.

Čo sa týka preklenovacieho úveru 150 miliónov eur, hovorca ministerstva povedal, že žiadny časový rámec stanovený nebol. Účelom pôžičky je, aby firma mohla pokračovať v prevádzke, než dospeje k uspokojivému riešeniu.

Vláda poskytla aerolinkám finančné prostriedky na tri mesiace, aby sa ľudia cez prázdniny, keď sa veľa cestuje, nedostali do problémov. Ide ale aj o zachovanie pracovných miest pre 7200 zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Air Berlin