Slovenské hydinové farmy pesticíd fipronil nepoužívajú

Slovenské hydinové farmy nosníc nepoužívajú prípravky, v ktorých by sa nachádzal pesticíd fipronil. Vyplýva to z kontrol, ktoré Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zrealizovalo prostredníctvom štátnych veterinárov.

22.08.2017 10:33
debata

„Výsledky hovoria v prospech slovenských výrobcov potravín. Všetky chovy boli v poriadku, spomínaný pesticíd nepoužili ani na jedinej slovenskej farme. Ide zasa raz o potvrdenie, že slovenské potraviny a chovatelia vedia za prísnych podmienok na Slovensku vyrábať kvalitné, čerstvé a bezpečné potraviny,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Veterinári realizovali kontroly slovenských fariem od prvého augusta, pričom celkovo skontrolovali 64 schválených chovov nosníc. Pri odoberaní vzoriek sa zamerali na výskyt ektoparazitov u nosníc a používanie ektoparazitík na týchto farmách. Podľa výsledkov laboratórnych testov neboli v kontrolovaných chovoch nosníc použité žiadne veterinárne lieky za účelom prevencie a terapie ektoparazitov u hydiny. „Veterinárni inšpektori pokračujú v cielených kontrolách vajec, mäsa i vaječných zmesí po celom Slovensku aj naďalej. Konkrétne odoberajú vzorky z produktov pochádzajúcich zo štátov s podozrením na použitie prípravku s nepovoleným pesticídom fipronil,“ konštatovala Matečná.

Vajcia s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajú z holandských fariem. Kontaminované vajcia sa už objavili v najmenej 16 európskych štátoch a Hongkongu. Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je však zdravotné riziko výrazne väčšie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #vajcia #fipronil