Český premiér Sobotka bude lobovať u Macrona a Kerna za vyššie platy

Zamestnávatelia považujú snahu českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) vyzvať francúzskych a rakúskych najvyšších predstaviteľov na zvyšovanie miezd českým pracovníkom za populistické gesto. Podľa ekonómov politici nemôžu od stola zmeniť ekonomickú realitu. Naopak, odborári verí v Sobotkov úspech pri rokovaní.

22.08.2017 22:15
debata (10)

Sobotka chce v stredu na rokovaní v Salzburgu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a rakúskym kancelárom Christianom Kernom rokovať o odstraňovaní mzdového dumpingu a zbližovanie zárobkov v krajinách EÚ.

„Je to čistý populizmus. Do mzdovej politiky firiem by štát nemal vôbec zasahovať. Navyše porovnávanie priemerných miezd naprieč EÚ je úplný nezmysel,“ povedal prezident Asociácie malých a stredných podnikov Karel Havlíček. V každej krajine je podľa neho iná produktivita firiem, inak veľký trh, iná podpora podnikateľov, iné životné náklady, často iná mena a iná miera nezamestnanosti. Snaha o aproximáciu, navyše cez vládne odporúčanie, či dokonca nariadenie, je úplne kontraproduktív­ne, dodal.

Prezident Macron sa dlhodobo stavia proti sociálnemu dumpingu. Dokonca ešte v úlohe ministra hospodárstva presadil povinnosť platiť vodičom kamiónov z ostatných krajín EÚ, ktorí prechádzajú cez Francúzsko, najmenej francúzsku minimálnu mzdu, upozornila hovorkyňa Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Jana Kašparová.

Sobotka to podľa nej môže Macronovi vrátiť ako bumerang. „Francúzske firmy, ktorých v Česku pôsobí 470 a zamestnávajú vyše 60 000 zamestnan­cov, k nám tiež exportujú sociálny dumping, a to v podobe nízkych miezd, ktoré tieto firmy v Česku platia,“ podotkla.

Analytička Hospodárskej komory ČR Karina Kubelková mieni, že Macrona aj Kern sú dobre informovaní o rýchlom zvyšovaní minimálnej mzdy v ČR. Nepochybuje, že prostredníctvom zamestnaneckých organizácií sa k nim dostali aj informácie o zvyšujúcich sa nákladoch konkrétnych francúzskych a rakúskych firiem, čo pre nich môže znamenať nižšie zisky.

„A ochranárska politika je obom krajinám blízka, takže nečakáme, že budú reflektovať na žiadosť českej strany. Tlak Sobotku na vyššie mzdy bude mať iba symbolický charakter, ktorý zapadá to do predvolebnej rétoriky politických strán,“ dodala.

„Mzdový dumping neexistuje, české firmy sú rovnako ziskové ako nemecké alebo francúzske firmy. Rýchly rast miezd prevyšujúci rast produktivity práce povedie len k strate konkurencieschop­nosti,“ uviedol analytik poradenskej firmy Deloitte David Marek. Niektorí českí politici si podľa neho vzali mzdy (a české firmy) ako rukojemníkov svojej volebnej kampane, bez toho aby sa témou dôkladnejšie zaoberali.

Rokovania v Salzburgu sa konajú 23. augusta v takzvanom Slavkovskom formáte. Okrem českého a rakúskeho premiéra a francúzskeho prezidenta dorazí aj predseda slovenského vlády Robert Fico. Francúzsko aj Rakúsko kritizovali nižšie mzdy českých a slovenských vodičov. Požadovali, aby na ich území poberali rovnako ako domáci šoféri.

Podľa českého štátneho tajomníka pre európske záležitosti Aleša Chmelaře sú záujmy východných a západných štátov spoločné. „Ak staré krajiny majú problém s našimi nízkymi mzdami, my ho máme tiež. Z vnútorného trhu musia všetky štáty čerpať podobne. Nemôžeme sa zhodnúť na tom, že navždy budeme mať dve Európy,“ poznamenal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Česko