Analýza: Nezamestnanosť ťahajú aj peniaze od vlády

Nájsť si prácu je v súčasnosti ľahšie ako vlani. V slovenskej ekonomike na konci druhého štvrťroka pracovalo už takmer 2,37 milióna ľudí. V minulom roku malo prácu 2,31 milióna ľudí. Zamestnalo sa tak takmer 60-tisíc ľudí. Nezamestnanosť na Slovensku klesla v júli na 6,7 percenta.

23.08.2017 14:00
Hyunnam Foto:
Stimul od vlády dostal aj výrobca komponentov do automobilov Hyunnam SK so závodom v Krásne nad Kysucou.
debata (8)

Zamestnanosť ťahajú hore aj investičné projekty. Za prvý polrok tohto roka Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) asistovala pri 17-tich takýchto projektoch. Ide o projekty, pri ktorých je podľa SARIO už „pevné rozhodnutie zahraničného investora umiestniť svoju investíciu na Slovensku.“. Realizačné práce pri niektorých projektoch môžu byť stále v prípravnej fáze, či sa len rozbiehajú. Po ich realizácii by malo pribudnúť takmer 5-tisíc nových pracovných miest. Agentúra však počíta so vznikom ďalších tisícok na ne naviazaných zamestnaní.

Investičná pomoc však už nie podľa prognostika Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža hlavným faktorom zvyšovania zamestnanosti. „Ekonomika rastie, je väčší dopyt po pracovnej sile,“ hovorí. Pracovné miesta vytvárajú firmy aj bez podpory od vlády. Rast zamestnanosti ťahá podľa Baláža aj demografia. Dochádza totiž ku generačnej výmene – na dôchodok odchádzajú silné ročníky 1950 až 57, vysvetľuje.

Od začiatku tohto roka odklepla vláda investičnú pomoc pre 9 spoločností v celkovej výške takmer 48 miliónov eur. Väčšina je pritom vo forme úľavy na dani. Vzniknúť by malo vyše dve tisícky pracovných miest.

Investičné projekty na Slovensku v prvom polroku 2017

  • Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) asistovala pri 17 investičných projektoch. Celková výška investícií má byť 278 miliónov eur.
  • Vzniknúť má 4 650 priamych nových pracovných miest a tisíce nepriamych pracovných miest.
  • V 9 prípadoch ide o zriadenie nových prevádzok, v 8 o expandujúce projekty. O centrá služieb ide v 6 projektoch.
  • Rozpracovaných je ďalších 74 projektov s celkovou výškou investície 2,9 miliardy eur. Priniesť by mali 27 900 nových pracovných miest.
Zdroj: SARIO

Medzi podporenými firmami je aj spoločnosť VAW, ktorá stavia nové technologické centrum v Sučanoch. Od vlády dostala 678-tisíc eur – z toho 400 tisíc ako dotácie, zvyšok vo forme úľavy na dani. Firma sa bude špecializovať na vývoj a inovácie v oblasti priemyselnej automatizácie. Celkovo chce preinvestovať 1,5 milióna eur v novom technologickom centre v Sučanoch.

Výstavbu centra sa začala firma v marci tohto roka, hotové má byť do konca októbra 2017. „K dnešnému dňu je vytvorených 14 nových pracovných miest z celkového počtu v zámere 30,“ hovorí prezident firmy VAW Ivan Vallo. Plná zamestnanosť by mali byť do konca prvého polroka 2018. Konečná potreba pracovníkov však bude podľa neho vyššia. Firma podľa Valla zápasí s hľadaním kvalifikovaných ľudí. Ide hlavne o konštruktérov a projektantov. Od investičnej pomoci si sľubuje zvýšenie konkurencieschop­nosti spoločnosti v súťaži so zahraničnými firmami a tiež pri získaní odborníkov.

Podporu získal aj výrobca komponentov do automobilov spoločnosť Hyunnam SK, ktorej závod sa nachádza v obci Krásno nad Kysucou. Preinvestovať by sa tu malo takmer 17 miliónov eur. Pričom pomoc od štátu je celkovo 5,9 milióna eur, z čoho 5,7 milióna eur sú úľavy na daniach. Do konca roka 2018 by tu malo pribudnúť 240 nových pracovných miest. Podľa finančného oddelenia firmy je plánované rozšírenie výroby stále v stave realizácie.

Zvyšovať zamestnanosť sa darí tento rok podľa Štatistického úradu SR hlavne v sektore predaja a opravy motorových vozidiel, v ubytovaní a reštauráciách, kde zamestnanosť v júni medziročne stúpla takmer o desatinu. Počet pracovníkov rástol v júni aj v informačnej a komunikačnej činnosti, hore išlo aj stavebníctvo či maloobchod.

Zahraniční investori pochádzajú podľa agentúry SARIO najmä z Nemecka a USA. Takmer polovica uzavretých projektov smeruje do regiónov stredného a východného Slovenska. Medzi projektami je výroba komponentov pre automobilový priemysel či spracovanie kovov. No až v šiestich prípadoch pôjde hlavne o centrá služieb, v ktorých vznikne 600 nových pracovných miest, pričom dve centrá majú inovačný charakter.

Jedným z nich je spoločnosť SPINNEA, ktorá sa venuje výrobe vysoko-presných ložiskových reduktorov (časť prevodovky). Firma plánuje rozšíriť výrobu, výskum a vývoj v už existujúcom priemyselnom podniku v lokalite Haniska v okrese Prešov. Spoločnosť zamestnáva 380 ľudí. Vláda prejedná žiadosť firmy o investičnú pomoc vo forme dotácie vo výške 20,29 milióna eur. Do konca roku 2021 chce spoločnosť celkovo investovať takmer 66 miliónov eur. Vzniknúť má 450 nových pracovných miest.

Ďalšou spoločnosťou, ktorej by mala vláda odklepnúť peniaze je SCA Hygiene Products Slovakia, ktorá vyrába hygienické výrobky. Na Slovensku má dva závody – v Hlohovci a v obci Gemerská Hôrka v okrese Rožňava, kde má firma aj technologické centrum. Spoločnosť žiada o investičnú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmu v celkovej výške 4 milióny eur.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #nezamestnanosť