NDS vypracuje nový dopravný model a prognózu pre R2

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) po dohode so splnomocnencom vlády pre rýchlostné cesty vypracuje nový dopravný model a dopravnú prognózu pre juhovýchodnú časť rýchlostnej cesty R2 od Zvolena po Košice.

23.08.2017 11:55
debata (1)

Na potrebe vyhotovenia nového smerového dopravného prieskumu sa ešte začiatkom augusta dohodli splnomocnenec vlády pre rýchlostné cesty Igor Janckulík a riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) na Ministerstve financií SR Štefan Kišš.

NDS by mala z pohľadu dopravy detailne zmapovať koridor rýchlostnej cesty R2 Zvolen, západ – Košice, Šaca a v súlade s platnou metodikou namodelovať vývoj dopravy v celom koridore až do roku 2050. „Tento smerový dopravný prieskum by sa mal vykonať ešte v tomto roku a v celej trase koridoru budúcej rýchlostnej cesty R2. Jeho cieľom bude zistiť skutočné intenzity dopravy v jednotlivých úsekoch cesty a súčasne by sa mali získať informácie aj o smerovaní dopravy pozdĺž tohto koridoru, vrátane susedného maďarského regiónu,“ povedal Janckulík. „Doterajšie dáta totiž vyvolávajú otázniky, preto by sme radi videli aktuálne a metodicky nespochybniteľné údaje,“ dodal.

Na augustovom rokovaní so splnomocnencom Janckulíkom vyhlásil Štefan Kišš, že ÚHP si uvedomuje potrebu dobudovania rýchlostnej cesty R2. Vzhľadom k tomu, že táto cesta bude po dokončení plniť úlohu dôležitej tranzitnej cesty medzi západným a východným Slovenskom, sa Kišš domnieva, že je vhodné tento dopravný koridor posúdiť na základe aktuálnej prognózy dopravy, ktorá bude spracovaná v detailnom dopravnom modeli.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #NDS #R2 #rýchlostné cesty