Dokončenie diaľnice na severe Slovenska sa odkladá o štyri roky

O najmenej štyri roky sa oneskorí dokončenie jedného z doposiaľ nedostavených úsekov slovenskej diaľnice D1, ktorá spojí západ Slovenska s východnou časťou krajiny. Vyplýva to z oznámenia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Úsek diaľnice D1 Hubová - Ivachnová pre problematické geologické podmienky a zmenu trasy nebude hotový skôr ako v decembri 2021. Nejde o jediné oneskorenie pri výstavbe ciest na Slovensku.

24.08.2017 14:27
debata (49)

Zákazku v hodnote viac ako 227 miliónov eur na 15 kilometrov dlhý úsek diaľnice, ktorý sa východne od severoslovenského mesta Ružomberok napojí na už existujúcu diaľnicu, získali v roku 2013 česká spoločnosť OHL ŽS so slovenským podnikom Váhostav. Pôvodne sa očakávalo, že diaľničný obchvat Ružomberka, ktorého súčasťou je aj tunel, bude hotový tento rok v júni.

NDS na sociálnej sieti uviedla, že nový termín dokončenia výstavby je naplánovaný na koniec roka 2021. Dôvodom sú nepredvídateľné geologické podmienky, kvôli ktorým musí byť trasa diaľnice prehodnotená. NDS uviedla, že už dostala podklady s navrhovanými dvoma variantmi novej trasy, ktoré bolo potrebné posúdiť v rámci vplyvu na životné prostredie.

Vlani v máji vtedajší minister dopravy Roman Brecely odhadol navýšenie nákladov stavby o asi 100 miliónov eur. Minister vtedy hovoril o asi trojročnom oneskorení pri výstavbe tohto úseku diaľnice. Práce na tuneli boli už skôr pozastavené pre nestabilný svah.

Počas dopravnej špičky sa v Ružomberku už dlhší čas vytvárajú kolóny vozidiel, ktoré smerujú napríklad v smere od Vysokých Tatier ďalej na západ krajiny, do Česka alebo na stredné Slovensko.

S oneskorením bude oproti skorším plánom dokončený tiež ďalší úsek diaľnice D1, ktorý sa napojí na spomínaný diaľničný obchvat Ružomberka. Podľa skorších informácií by oproti plánom mohli byť neskôr dostavané tiež úseky diaľnice pri Žiline, ktorých súčasťou bude aj tunel Višňové.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice #NDS