Nemeckú ekonomiku ťahali spotrebitelia a štátne výdavky

Hospodársky rast Nemecka v druhom štvrťroku dosiahol po sezónnej úprave 0,6 percenta a v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi tak vykázal spomalenie o 0,1 percentuálneho bodu.

25.08.2017 10:06
debata (1)

Vyplýva to z konečných údajov spolkového štatistického úradu. Hospodárstvo ťahal najmä spotrebiteľský dopyt a štátne výdavky, menej sa darilo obchodu.

Spotrebiteľské výdavky sa zvýšili o 0,8 percenta a štátne výdavky o 0,6 percenta. O zahraničnom obchode chodia zmiešané signály. Vývoz tovarov a služieb sa podľa predbežných údajov v porovnaní s prvým štvrťroku zvýšil o 0,7 percenta, podstatne viac však stúpol dovoz, a to o 1,7 percenta. Ich bilancia zrazila rast hrubého domáceho produktu 0,3 percentuál­neho bodu.

V medziročnom porovnaní sa HDP po sezónne upravených údajoch zvýšil v druhom štvrťroku o 0,8 percenta po raste o 3,2 percenta v prvom štvrťroku. Štatistický úrad však poukazuje na nadpriemerný vplyv kalendárnych faktorov, okrem iného v prvom štvrťroku tohto roka bolo o tri pracovné dni viac ako vlani a v druhom naopak o tri dni menej. Odstránením týchto vplyvov sa HDP v druhom štvrťroku zvýšil o 2,1 percenta a v prvom o 2,0 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP