Inžinier z Volkswagenu pôjde za emisie sedieť

Inžinier Volkswagenu James Robert Liang bol za podiel na škandále falšovania testov emisií odsúdený na 40 mesiacov väzenia a dostal pokutu 200 000 dolárov.

26.08.2017 09:30
debata

Šesťdesiattriročný Liang vlani priznal v tejto kauze vinu a je prvou osobou, ktorú americké úrady v rámci vyšetrovania škandálu okolo podvodov s meraním emisií obvinili a odsúdili.

Sudca Sean Cox uviedol, že Liang bol súčasťou dlhodobého sprisahania, ktorého výsledkom bol ohromujúce podvádzanie amerického spotrebiteľa. „To je veľmi vážny a znepokojujúci zločin proti nášmu hospodárskemu systému,“ uviedol. Dodal, že dúfa, že väzenie odradí ďalších inžinierov a manažérov v automobilovom priemysle od podobného správania. Proti rozhodnutiu sa môže Liang odvolať.

Liang mal podľa obžaloby spolu s ďalšími inžiniermi za úlohu navrhnúť nové naftové motory pre americký trh, ktoré by vyhovovali sprísneným normám pre emisie oxidov dusíka. Inžinierom sa vraj ale nepodarilo vyvinúť taký motor, ktorý by spĺňal emisné normy a súčasne aj požiadavky zákazníkov na výkon automobilov. Rozhodli sa teda vytvoriť softvér, ktorý s výsledkami merania emisií dokáže manipulovať.

Liangovi hrozilo až päť rokov väzenia a pokuta 250 000 USD. Prokurátori požadovali tri roky väzenia a pokutu 20 000 USD, Liang právnici žiadali o domáce väzenie.

Právnik Lianga Daniel Nixon vyzval Coxa, aby zvážil domáce väzenie, pretože jeho klient nebol vedúcou osobnosťou podvodu, ale len z lojality k svojmu zamestnávateľovi slepo vykonal zlú vec. Prokurátor Mark Chutkow však upozornil, že Liang bol hlavnou postavou pri návrhu systému používaného pri podvode.

Liang, ktorý pracuje vo Volkswagene už od roku 1983, sa vlani priznal ku konšpirácii s cieľom podviesť americké regulačné úrady a zákazníkov. Súhlasil aj so spoluprácou s vyšetrovateľmi v USA a Nemecku.

Prokurátori v USA v súvislosti s emisným škandálom zatiaľ obvinili osem súčasných a bývalých zamestnancov Volkswagenu. Liang, ktorý je stále zamestnancom automobilky, ale už nepracuje ako inžinier, je medzi obvinenými jedným z najnižšie postavených vedúcich pracovníkov.

Ďalší z obvinených Oliver Schmidt priznal vinu tento rok a rozsudok si má vypočuť na začiatku decembra. Hrozí mu až sedem rokov vo väzení a pokuta v rozmedzí 40 000 až 400 000 USD.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #emisie