Euro je silné, prekonalo hranicu 1,2 dolára

Euro voči doláru je najsilnejšie za dva a pol roka. Od začiatku roka si euro voči doláru polepšilo o 15 percent.

29.08.2017 07:55 , aktualizované: 14:13
debata (5)

Kurz dolára voči košu šiestich popredných mien v pondelok spadol na najnižšiu úroveň za zhruba 16 mesiacov, voči euru za dva a pol roka a priblížil sa k hranici 1,2 dolára za euro. V utorok sa euro predávalo už za viac ako 1,2 dolára za euro. Euro ťaží z dobrej ekonomickej situácie eurozóny. Americký dolár potom dopláca na mierne zhoršenie hospodárskej situácie v Spojených štátoch, ako aj na následky hurikánu Harvey a geopolitické napätie po vypustení severokórejských rakiet.

Okrem toho na dolár stále tlačia piatkové prejavy – šéfky americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenovej a Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho na sympóziu centrálnych bankárov v letovisku Jackson Hole.

Yellenová sa v prejave zamerala na reguláciu finančného systému v USA a o menovej politike sa nezmienila, čím utlmila nádeje, že Fed tento rok ešte raz zvýši úrokové sadzby. Draghi takisto zaujal rovnaký postoj, vynechal predmet menovej politiky. Očakáva sa, že ECB na ňom bude pripomienkovať na svojom ďalšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční v septembri.

Obavy z možného vplyvu tropickej búrky Harvey, ktorá paralyzovala Houston, na ekonomiku USA sa na dolári tiež podpísali. Dolárový index, ktorý meria výkon doláru ku košu šiestich hlavných svetových mien, sa v pondelok pohyboval na najnižšej úrovni za 16 mesiacov. Okolo CET 18:00 odpísal 0,49% a dostal sa na 92,285. Dolár k euru v rovnakom čase strácal 0,4 percenta a dostal sa na 1,1972 USD.

Euro by podľa obchodníkov malo nejaký čas zostať pevné, lebo trh čaká na výsledky septembrového rokovania bankovej rady ECB.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár