Cena zlata stúpa, od začiatku roka vzrástla o 15 percent

Cena zlata v utorok prekročila 1320 dolárov za uncu a je na ročnom maxime. Nárast ceny od začiatku roka je 15 percent.

29.08.2017 18:16
debata (8)

S odkazom na dáta agentúry Bloomberg to povedal riaditeľ spoločnosti Golden Gate Pavel Ryba. Utorkový nárast ovplyvnilo vypálenie severokórejskej rakety cez Japonsko, ktoré zároveň zrazilo európske akcie na šesťmesačné minimum.

V budúcom roku Ryba očakáva prekonanie hranice 1500 dolárov za uncu, preto teraz ešte neodporúča predávať, ale skôr vyčkávať. Momentálne podľa neho tlačí cenu nahor dlhodobo oslabujúci dolár, znehodnocovanie papierových mien zo strany centrálnych bánk a tiež neistota na kórejskom polostrove.

Zlato reaguje tradične na zvýšenú neistotu vo svete," povedal ekonóm spoločnosti Deloitte David Marek. Príčinou je podľa neho ďalší test balistickej strely severokórejskej armády. Ďalším dôvodom sú podľa analytika spoločnosti Chytrý Honza Františka Bostla vysoké ceny akcií a dlhopisov, ktoré investori stále viac vnímajú ako rizikovejšie a zlatom v portfóliu sa tak snažia viac diverzifikovať riziká.

„Ak nevypukne jadrová vojna, cena zlata by nemala výrazne rásť, a skôr sa vrátiť k hranici 1250 dolárov za uncu,“ odhadol.

Zhodnocujú sa aj ďalšie takzvané bezpečné útočiská, ako je japonský jen alebo po novom bitcoin, doplnil analytik Cyrrus Lukáš Kovanda.

Zlato je považované za bezpečný prístav v čase kríz. Pri investovaní do zlata sa podľa Rybu príliš neoplatia krátkodobé špekulácie, ale skôr dlhodobé priemerovanie ceny, napríklad prostredníctvom sporenia do zlata. Mnohí ľudia chcú investovať do zlata či striebra, ale boja sa, že ho kúpia v nevhodnej chvíli za príliš vysokú cenu, dodal Ryba.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato