Nóri hľadajú v mori ďalší plyn, vrty sú zatiaľ fiaskom

Ďalší prieskumný vrt v Barentsovom mori priniesol Nórom sklamanie. V jednej z najsľubnejších oblastí spoločnosť Statoil objavila iba menšie a komerčne nevyužiteľné množstvo zemného plynu.

29.08.2017 19:43
debata (37)

Zo štyroch vykonaných vrtov sa tak tri skončili fiaskom. Správa poslala akcie spoločnosti nadol o takmer dve percentá, akcie partnerskej firmy Lundin Petroleum stratili sedem percent.

Štátny Statoil, ktorý je najväčším nórskym producentom ropy a zemného plynu, tento rok zintenzívnil prieskum v Barentsovom mori. Očakáva sa totiž, že ťažba zo severomorských ložísk začne klesať. Spoločnosť si veľa sľubovala od severného poľa Korpfjell, nenašla v ňom však žiadnu ropu a množstvo zemného plynu bolo pod hranicou komerčnej využiteľnosti. Ide o oblasť, o ktorú Nórsko v minulosti viedlo spor s Ruskom.

„Výsledky sú pre nás, samozrejme sklamaním, je však príliš skoro robiť závery týkajúce sa vplyvu na prieskum v juhovýchodnej časti Barentsovho mora,“ uviedol podľa agentúry Reuters riaditeľ Statoil pre prieskum v Nórsku a Británii Jedz Averty.

Statoil pritom očakával, že v lokalite nájde až 250 miliónov barelov ropného ekvivalentu a partnerská spoločnosť Lundin Petroleum dokonca odhaduje zásoby na viac ako jednu miliardu barelov. Výsledkom je 40 až 75 miliónov barelov ropného ekvivalentu alebo 6 až 12 miliárd kubických metrov plynu a to nie je množstvo, ktorá odôvodňuje komerčný rozvoj. Obidve spoločnosti však budú naďalej prosperovať v tejto oblasti.

Vrt na poli Korpfjell bol štvrtý z piatich, ktoré plánoval Statoil v lete, a tretí, ktorý nepriniesol komerčne užitočné nálezy. Jeden pokus priniesol objav menšieho množstva ropy. Okrem Statoilu a spoločnosti Lundin Petroleum sa na prieskume náleziská Korpfjell podieľajú firmy Chevron, ConocoPhillips a Petoro.

„Nájdenie komerčne životaschopného ložiska plynu v týchto vzdialených oblastiach je takmer nemožné,“ hovorí investičný maklér DNB. Na druhej strane analytik spoločnosti Sparebank 1 Markets Teodor Sveen-Nilsen uviedol, že výsledky boli neuspokojivé, ale nie katastrofálne. „Bude to zlé, ak im v budúcom roku vyjdú nasucho ďalšie vrty,“ dodal.

Nórsko sa v tomto roku vrhlo na najväčší prieskum pobrežných vôd od deväťdesiatych rokov minulého storočia. Vtedy prieskum zastavili na šesť rokov. Predpokladalo sa, že v Barentsovom mori môže byť viac ako 17 miliárd barelov ropy a plynu, čo predstavuje takmer 65 percent pôvodných zdrojov v Nórsku. Produkcia ropy v tejto škandinávskej krajine sa od roku 2000 znížila o polovicu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #Nórsko