Zisk Gazpromu sa znížil o 80 percent

Ruskému plynárenskému gigantovi Gazprom klesol v druhom štvrťroku čistý zisk o 80 percent na 48 miliárd rubľov. Pád spôsobil vývoj výmenných kurzov, ktorý mal vplyv na hodnotu dlhu v cudzej mene, uviedol Financial Times. Naopak, tržby mierne vzrástli.

30.08.2017 06:36
debata (3)

Analytici s poklesom ziskov počítali po precenení dlhu po posilnení rubľa. Podľa analytikov oslovených agentúrov Reuters zisk mal dosiahnuť približne 50,2 miliárd rubľov. Výnosy za apríl až jún mierne vzrástli o 4,5 percenta na 1,39 bilióna rubľov.

Predaj plynu do iných krajín než štátov bývalého Sovietskeho zväzu, hlavne do Európskej únie, stúpol v prvom polroku na 119,1 miliardy metrov kubických z vlaňajších porovnateľných 109,4 miliardy metrov kubických, priemerná cena však klesla pre posilnenie rubľa na 11 117 rubľov za 1000 metrov kubických z vlaňajších 12 798 rubľov.

Gazprom teraz realizuje množstvo nákladných infraštruktúrnych projektov. Je medzi nimi plynovod Nord Stream 2, ktorý má zvýšiť dodávky plynu do Európskej únie, ktorá je najväčším vývozným trhom Gazpromu. Ďalším je plynovod TurkStream do Turecka a plynovod na Sibíri s dĺžkou 4 000 kilometrov do Číny.

Gazprom je kľúčovým dodávateľom pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky. Pokrýva približne 30 % celkovej spotreby plynu v Európskej únii. Firma disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Podľa jej internetových stránok podieľa sa na globálnych zásobách plynu 18 percentami a na celosvetovej produkcii plynu sa podieľa 14 percentami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom