Rokovania s USA o obchode považujú Mexičania za jazdu na horskej dráhe

Mexiko uvažuje o náhradnom pláne v prípade kolapsu rokovaní o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA).

30.08.2017 15:13
debata (2)

V utorok to povedal mexický minister hospodárstva Ildefonso Guajardo. Doterajší priebeh rozhovorov o zmenách dohody, ktorú má od roku 1994 Mexiko so Spojenými štátmi a Kanadou, označil za „jazdu na horskej dráhe“, ktorá by sa mohla skončiť v slepej uličke.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto po... Foto: Reuters
Mexiko, Enrique Peňa Nieto, Donald Trump Mexický prezident Enrique Peňa Nieto po zistení, že Trump je novým americkým prezidentom.

Druhé kolo rokovaní o zmenách dohody NAFTA sa začne v piatok v hlavnom meste Mexika. Americký prezident Donald Trump v krátkom čase už trikrát pohrozil, že USA dohodu ukončia. Mexické hospodárstvo by to citeľne zasiahlo, pretože 80 percent mexického vývozu smeruje do USA.

Náhradný plán je založený na troch pilieroch. Krajina si musí naďalej udržať prístup na americké a kanadské trhy, pracovať na diverzifikácii obchodných partnerov a prilákať priame zahraničné investície mimo Kanady a USA. Polovica všetkého tovaru dovezeného do Mexika nemá výhody vyplývajúce z dohôd o voľnom obchode, povedal Guajardo.

Tento týždeň má Mexiko obchodné rozhovory s Brazíliou. Súbežne s rozhovormi NAFTA sa uskutočnia obchodné rokovania s Austráliou a Novým Zélandom v Peru. Mexický prezident Enrique Pena Nieto cestuje počas víkendu do Číny.

Trump sa niekoľkokrát vyjadril na Twitteri o budúcnosti obchodnej dohody NAFTA. Mexický minister zahraničných vecí Luis Videgaray povedal, že Mexiko vyjednáva pri stole, nie prostredníctvom sociálnych sietí. Poznamenal tiež, že Mexiko v žiadnom prípade nezaplatí výstavbu plánovaného múru na americkej hranici, ktorou sa prezident USA opäť vyhrážal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #Kanada