Trump chce znížiť firemnú daň z 35 na 15 percent

Americký prezident Donald Trump žiada zníženie dane z príjmov právnických osôb z 35 percent na 15 percent. Je to podľa neho predpoklad oživenia konkurencieschopnosti krajiny. Trump to v stredu povedal v prvom prejave venovanom výlučne téme daňovej reformy.

30.08.2017 23:21
debata (21)

„Musíme znížiť sadzbu, ktorou zdaňujeme amerických podnikateľov, aby sme v Amerike udržali a vytvárali pracovné miesta,“ povedal. „V ideálnom prípade by sme mali znížiť sadzbu dane z príjmu právnických osôb na 15 percent,“ povedal Trump.

Povedal tiež, že jeho vízia reformy národného daňového systému, ktorá bola jedným z kľúčových bodov volebnej kampane, povedie k silnejšiemu hospodárskemu rastu a prinesie prospech tak firmám, ako aj pracovníkom.

„Ak chceme obnoviť našu prosperitu a obnoviť príležitosti, musíme znížiť daňové zaťaženie našich spoločností a našich pracovníkov,“ povedal Trump v Springfielde, ktorý si vybral ako miesto, kde sa zrodila slávna Route 66.

Reforma, ktorú ešte musí schváliť Kongres, podľa Bieleho domu podporí hospodársky rast a poskytne pracovné príležitosti a prosperitu americkej strednej triede. Plán ráta so zjednodušením daňových pravidiel a so zrušením niektorých daní.

Zahŕňa tiež zníženie najvyššej sadzby dane z príjmov fyzických osôb na 35 percent zo súčasných 39,6 percenta a zdvojnásobenie daňového odpočtu pre manželské páry na 24 000 dolárov ročne. Predpokladá aj daňové výhody v starostlivosti o deti, ktoré presadzuje Trumpova dcéra Ivanka. Počet daňových pásiem by sa mal znížiť zo siedmich na tri, ale ešte nie je jasné, kto bude v ktorom pásme.

Republikánski zákonodarcovia Trumpov daňový plán prevažne vítajú. Považujú to za základ pre rokovanie Kongresu a predpokladajú, že ešte pred jeho prijatím prejde zmenami. Demokratickí zákonodarcovia kritizujú skutočnosť, že plán ráta s daňovými úľavami pre ľudí s najvyššími príjmami.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #USA #Donald Trump