Popredné svetové banky vytvárajú spoločnú kryptomenu USC

Šesť popredných svetových bánk sa pridalo k projektu novej formy digitálnej meny pre platby finančných inštitúcií prostredníctvom technológie blockchain, teda databázy, ktorá sa používa pri kryptomene ako účtovná kniha.

01.09.2017 08:00
debata (1)

V súčasnosti prebiehajú rozhovory s centrálnymi bankami. Do „obehu“ by sa mala dostať do konca budúceho roka, informoval denník Financial Times.

K projektu švajčiarskej banky UBS, ktorého cieľom je zvýšiť efektivitu finančných trhov, sa teraz pripojili aj banky Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG a State Street. Deutsche Bank, Banco Santander, BNY Mellon a NEX sa už zúčastňujú.

Projekt kryptomeny nazvaný USC (Utility Settlement Coin), ktorý vznikol v septembri 2015, sa dostal do ďalšej vývojovej fázy. Účastníci projektu zintenzívnili konzultácie s centrálnymi bankami a pracujú na riešení kybernetickej bezpečnosti a súkromia.

„S centrálnymi bankami a regulačnými úradmi už rokujeme. Nasledujúcich 12 mesiacov budú rokovania pokračovať tak, aby sme projekt spustili v závere roka 2018,“ vyhlásil šéf odboru UBS pre inovácie a strategické plánovanie Hyder Jaffrey.

Technológia blockchain, ktorá je zložitým systémom algoritmov, umožňuje obchody s takzvanými kryptomenami a ich elektronické overenie prostredníctvom počítačovej siete bez existencie centrálnej účtovnej knihy.

Banky sa na túto technológiu spočiatku pozerali s nedôverou, pretože sa obávali podvodu. Teraz skúmajú, ako ju môžu využiť na urýchlenie zúčtovacích platobných systémov. Na vývoji kryptomeny USC sa podieľala londýnska technologická spoločnosť Clematics Technologies.

Nová digitálna mena má finančným skupinám uľahčiť nákup cenných papierov bez toho, aby museli čakať na dokončenie štandardných peňažných transferov. Použitie kryptomeny, ktorú možno priamo zmeniť za hotovosť, je rýchlejšie a kapitálovo menej náročné. USC bude možné použiť pre mnohé meny.

Jaffrey poznamenal, že to nebude žiadny „veľký tresk“, ale postupný vývoj. Projekt predpokladá, že v prvej fáze od konca budúceho roka budú menu USC využívať banky na vzájomné platby v rôznych menách. Než sa bude môcť obchodovať s cennými papiermi, systém týchto obchodov bude musieť byť tiež preklopený na blockchainovú technológiu, inak by sa neukázala výhoda vyšších rýchlostí a nižších nákladov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bitcoin #blockchain