Fitch zlepšila výhľad ratingu Českej republiky

Agentúra Fitch Ratings zlepšila výhľad ratingu Českej republiky na pozitívny. Fitch hodnotí kreditnú spoľahlivosť ČR známkou A+, čo je stredná vyššia kvalita. Agentúra svoje rozhodnutie odôvodnila okrem iného zlepšením fiškálnej rovnováhy a silným hospodárskym rastom.

02.09.2017 08:29
debata (4)

Zlepšení výhľadu naznačuje, že by sa rating Českej republiky mohol zvýšiť v nasledujúcich mesiacoch. Fitch upozornila na to, že rating by mohla zlepšiť, ak sa bude naďalej znižovať pomer štátneho dlhu k hrubému domácemu produktu s podporou prísnejšej rozpočtovej rovnováhy a bude sa zvyšovať rast HDP na hlavu prípadne podporovaný hospodárskymi reformami, bez náznakov ekonomickej nerovnováhy.

Fitch očakáva, že saldo verejných financií bude v tomto roku vykazovať prebytok 0,1 percenta HDP. K zlepšeniu pomáha pozitívny vplyv silného hospodárskeho rastu na rozpočtové príjmy a úsporné výdavky vlády. Plánované predvolebné opatrenia, ako je zvýšenie mzdy niektorých úradníkov a sociálnych výdavkov, bude mať len obmedzený dosah. V budúcom roku Fitch očakáva deficit 0,1 percenta a v roku 2019 jeho zvýšenie na 0,3 percenta HDP.

Agentúra vidí pozitívne aj pomer dlhu k HDP. Do konca roka 2019 má táto hodnota klesnúť na 32,2% z tohtoročných 34,7% HDP a ďalší pokles zadlženia očakáva spoločnosť Fitch aj v strednodobom horizonte.

Tohtoročný rast HDP má ťahať silnejší domáci dopyt a priaznivé vonkajšie prostredie. Spotreba domácností ťaží z historicky nízkej nezamestnanosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Česko