Žiadna sestra ešte neviedla fakultnú nemocnicu, sťažuje sa komora

V nemocniciach sedia viaceré osoby dlhé roky ako "žaby na prameni", ale šikovné sestry šancu vo vedení nedostanú, upozorňuje komora sestier.

03.09.2017 13:31
debata (18)

Na Slovensku je veľa šikovných sestier, ktoré by mohli zachraňovať zadlžené a korupčné zdravotníctvo, no minister zdravotníctva Tomáš Drucker zatiaľ jedinej z nich nedal šancu viesť fakultnú nemocnicu z pozície riaditeľa. Upozornila na to v tlačovej správe Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA).

Pre mladé sestry je podľa stavovskej organizácie taktiež takmer nemožné dostať sa na pozíciu námestníčky, vedúcej sestry oddelenia alebo kliniky v štátnych nemocniciach, pretože tam viaceré osoby dlhé roky sedia podľa komory "doslova ako žaby na prameni“.

„Vedúce sestry a pôrodné asistentky sú spoluzodpovedné za stav zdravotníctva na Slovensku, keďže organizujú a riadia ošetrovateľskú prax a prax v pôrodnej asistencii. Aj preto musí ošetrovateľský tím viesť sestra s magisterským vysokoškolským vzdelaním v odbore ošetrovateľstvo alebo bakalárskym vzdelaním v odbore pôrodná asistentka, pričom taktiež musí mať špecializáciu z klinického odboru a minimálne trojročnú prax,“ uviedla komora.

Člen Prezídia a Rady SK SaPA Milan Laurinc konštatoval, že na Slovensku je mnoho sestier, ktoré spĺňajú predpoklady byť dobrými manažérkami, a predsa na niektorých pozíciách sedia roky tie isté manažérky, niektoré bez výberových konaní a bez príslušného vzdelania. "Aj toto je výsledok toho, v akom stave sa nachádza slovenské ošetrovateľstvo. Je to kritika do vlastných radov, ale aj do radov Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré nechce riešiť tento problém,“ dodal s tým, že rezort zdravotníctva je ako regulátor a tvorca legislatívy plne zodpovedný za kontrolu dodržiavania personálnych normatívov zdravotníckych zariadení.

Laurinc sa zároveň pýta, ako je možné, že v niektorých zdravotníckych zariadeniach sa nedodržiava táto legislatívna norma a na pozíciách manažérov pre ošetrovateľstvo sedia ľudia s chýbajúcimi kvalifikačnými predpokladmi a mnohokrát aj bez absolvovania transparentného výberového konania. Člen Prezídia a Rady SK SaPA uviedol, že nerozumie tomu, ako štát môže chcieť, aby boli sestry pri lôžkach pacienta, ktorých je podľa neho v súčasnosti „ako šafranu“, dodržiavali platnú legislatívu a Etický kódex zdravotníckeho pracovníka, keď samotní vedúci pracovníci nespĺňajú ani základné predpoklady pre výkon svojej funkcie. „Veď byť dobrým manažérom v ošetrovateľstve je v prvom rade byť dobrou, vzdelanou, empatickou a asertívnou sestrou, ktorá stmeľuje a motivuje tím,“ poznamenal.

Ako ďalej pokračoval Laurinc, pred 17 rokmi sa ministri zdravotníctva na druhej konferencii Svetovej zdravotníckej organizácie v Mníchove zaviazali plniť deklaráciu, ktorej cieľom je zdôrazniť potenciál sestier a pôrodných asistentiek ako výraznej politickej a sociálnej sily, ale aj zdroja pre verejné zdravie. "Škoda, že pán minister zdravotníctva Tomáš Drucker zatiaľ nedal jedinej sestre alebo pôrodnej asistentke na Slovensku možnosť manažovať fakultnú nemocnicu z pozície riaditeľa. Možno by sme potom nemali toľko zadlžených zdravotníckych zariadení, ako je tomu v súčasnosti. Dobrým príkladom je bývalá ministerka zdravotníctva Českej republiky Dana Jurásková, ktorá je úspešnou riaditeľkou Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe,“ uzavrel Laurinc.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotná sestra