McDonald's čelil prvému štrajku na území Británie

McDonald's v pondelok čelil úplne prvému štrajku v Británii. Viac ako tucet zamestnancov z dvoch prevádzok požaduje minimálnu mzdu desať libier za hodinu práce a zrušenie zmlúv s neuvedenou pracovnou dobou, ktorá im nedáva istotu nasadenia do práce. Podľa spravodajstva BBC sa do 24-hodinového štrajku zapojili pracovníci prevádzok v Cambridge a v juhovýchodnej londýnskej štvrti Crayford.

05.09.2017 07:25
debata

„Pracovníci v reštauráciách rýchleho občerstvenia, ako je McDonald's, musia príliš dlho bojovať so zlými pracovnými podmienkami, drastickými škrtmi v pracovných hodinách a dokonca aj šikanovaním na pracovisku – ktoré mnohí považujú za trest za vstup do odborov,“ povedal Ian Hodson, predseda odborovej organizácie zastupujúcej zamestnancov v pohostinstve.

Do štrajku, ktorú okrem iného podporil vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn, vstúpilo 14 z 33 členov organizácie. Vedenie spoločnosti McDonald's označilo akciu za okrajovú záležitosť. Štrajkovalo iba 0,01 percenta z 86 000 zames­tnancov v dvoch z 1270 reštaurácií rýchleho občerstvenia v Británii. Firma uvádza, že väčšina (86 percent) zamestnancov je pre „flexibilnú“ pracovnú dobu a že od vlaňajšieho apríla zdvihla platy o zhruba 15 percent.

Zmluva s neuvedenou pracovnou dobou známa ako zero hour contract je problematická v tom, že zamestnávateľ nie je povinný dať zamestnancovi prácu, ak ju pre neho nemá, čo sa týka práve hlavne pohostinstva alebo stavebníctva. Odporcovia tohto princípu takúto zmluvu kritizujú, podľa nich zvádza k šikanovaniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #McDonald's