V Maďarsku podniká takmer desaťtisíc slovenských firiem

V Maďarsku aktuálne podniká 9 882 slovenských spoločností. Je to o 344 firiem viac ako v minulom roku. Za posledné tri roky však ich počet stúpol o vyše 1 500.

05.09.2017 11:43
debata

Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode. Za biznisom slovenských firiem v Maďarsku možno podľa Bisnode sčasti vidieť aj nižšiu korporátnu daň, ktorá platí od januára tohto roka.

„Ekonómovia očakávali vyšší odlev spoločností do Maďarska, ten sa však nekonal. Napriek tomu, že južní susedia majú týmto krokom najnižšiu daň v rámci Európskej únie, čím sa stávajú akýmsi daňovým rajom uprostred únie. Nízke dane nie sú všetko,“ hodnotí analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Začiatkom tohto roku v Maďarsku začali platiť nové daňové podmienky pre podnikateľov. Kým dovtedy platilo, že v Maďarsku uhrádzali veľké firmy daň vo výške 19 percent a malé firmy so ziskom do výšky 500 miliónov forintov (1,6 milióna eur) platili 10-percentnú daň, od nového roka sa výška dane zjednotila pre všetky firmy na 9 percent.

Ako upozornila Štěpánová, zvýšil sa podiel na základnom imaní slovenských spoločností v Maďarsku. Aktuálne majú slovenskí podnikatelia v tamojších firmách investovaných 1,08 miliardy eur, čo je len nepatrne viac ako v roku 2016. „Základný kapitál slovenských firiem v Maďarsku vlani predstavoval výšku 1,06 miliardy eur, pričom rok predtým to bolo 996 miliónov. Zvýšenie v tomto roku teda zatiaľ nehodnotíme ako príliš významné, uvidíme, ako sa budú vyvíjať dáta na konci tohto roka,“ uzavrela Štěpánová.

Bisnode je analytická a poradenská spoločnosť. Na 18 európskych trhoch má 2 400 zamestnancov a prostredníctvom partnerstva s Dun & Bradstreet poskytuje globálne riešenia založené na informáciách o viac ako 240 miliónoch firiem z celého sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy