Slovenský rast ťahal dopyt domácností

Medziročný reálny rast slovenského hospodárstva v druhom kvartáli tohto roka dosiahol 3,3 %. Konštatuje to Štatistický úrad SR (ŠÚ), ktorý tak potvrdil svoj rýchly odhad rastu hrubého domáceho produktu zverejnený v auguste.

05.09.2017 12:00
debata (2)

Oproti prvému štvrťroku tak rast ekonomiky mierne zrýchlil o 0,2 percentu­álneho bodu. V druhom kvartáli minulého roka však ekonomika rástla rýchlejšie, a to o 3,8 %. Medzikvartálne v druhom štvrťroku oproti prvému štvrťroku tohto roka po sezónnom očistení tvorba hrubého domáceho produktu reálne vzrástla o 0,8 %. V nominálnom vyjadrení dosiahol hrubý domáci produkt v druhom kvartáli 21,066 mld. eur, čo v bežných cenách znamenalo nárast o 4,1 %.

Hospodársky rast v druhom štvrťroku tohto roka podporil podľa štatistikov hlavne domáci dopyt, ktorý sa medziročne zvýšil o 2,3 %. Jeho zvýšenie ovplyvnil najmä nárast konečnej spotreby domácností o 3,6 %. Pokles sa zaznamenal v konečnej spotrebe verejnej správy o 0,1 % aj v konečnej spotrebe neziskových inštitúcií slúžiacich prevažne domácnostiam o 1,9 %. Rast dosiahla aj tvorba hrubého kapitálu o 1,3 %, z čoho tvorba hrubého fixného kapitálu klesla o 6,7 %. Dynamika tvorby hrubého kapitálu medziročne vzrástla o 2,7 percentu­álneho bodu, z toho dynamika tvorby hrubého fixného kapitálu poklesla o 5,6 percentu­álneho bodu. Po dvoch rokoch rastu zaznamenal dovoz výrobkov a služieb pokles o 0,2 %, zahraničný dopyt sa zvýšil o 0,2 %.

Výkonnosť národohospodárskych odvetví meraná hrubou pridanou hodnotou vzrástla podľa Štatistického úradu SR v druhom štvrťroku 2017 medziročne o 3,2 %. Vývoj ovplyvnil rast vo väčšine odvetví, z toho najmä v pôdohospodárstve o 12,1 %, veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov, doprave a skladovaní, ubytovaní a stravovaní o 5,5 %, činnostiach v oblasti nehnuteľností o 5,1 % a stavebníctve o 4,5 %. Vyššiu pridanú hodnotu vytvorili aj odvetvia informačné a komunikačné činnosti o 3,3 %, odborné, vedecké a technické činnosti o 3,1 %, umenie, zábava a rekreácia a ostatné činnosti o 2,4 %, verejná správa, vzdelávanie, zdravotníctvo a sociálna pomoc o 1,9 % a priemysel o 1,2 %. Pridaná hodnota sa znížila v odvetví finančných a poisťovacích činností o 1,5 %. Rastúci trend sa udržal aj pri výbere čistých daní z produktov o 3,5 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP