Odborárom VW sa nepáči, že by mali platiť za štrajkujúcich poistné

Moderné odbory Volkswagen (MOV) kritizujú navrhovanú úpravu platenia odvodov počas štrajku. Ministerstvo zdravotníctva totiž predložilo návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, podľa ktorého bude celé zdravotné odvody za štrajkujúceho zamestnanca povinne platiť odborová organizácia bez ohľadu na jeho odborovú organizovanosť.

05.09.2017 13:19
debata (12)

Ako vo svojom stanovisku uviedli MOV, ostro protestujú proti ďalším snahám znefunkčňovať odbory a obmedzovať ústavné právo na štrajk na Slovensku, tentokrát ministerstvom zdravotníctva.

Podľa odborovej organizácie tento krok by de facto znemožnil využitie ústavného práva na štrajk pre menšie odborové organizácie, ktoré by povinné platenie odvodov pre všetkých štrajkujúcich zamestnancov, aj nečlenov ich organizácie, finančne položilo.

Doteraz platenie odvodov za štrajkujúcich zamestnancov záviselo na možnostiach a rozhodnutí odborovej organizácie. „Ak odborová organizácia nemala na úhradu odvodov za štrajkujúcich, tak to nemusela urobiť a štrajkujúci si poistenie hradili individuálne sami, ale štrajk sa uskutočnil v snahe zlepšiť pracovné a najmä mzdové podmienky zamestnancov,“ píšu Moderné odbory Volkswagen v stanovisku. Odborová organizácia nesúhlasí s navrhovanou novou povinnosťou aj napriek tomu, že počas celého júnového štrajku v závode Volkswagen zdravotné odvody hradili za štrajkujúcich, vrátane nečlenov MOV, čo by spĺňalo aj požiadavku nového zákona.

Podpredsedníčka MOV Jolana Julkeová upozornila, že pri priemernej mzde napríklad v automobilovom priemysle 1 218 eur, sú zdravotné odvody za zamestnanca 170,52 eura mesačne (spolu zamestnanec a zamestnávateľ), denne teda 5,684 eura. "Pri členskej základni napríklad päťtisíc ľudí ide o sumu 28 420 eur denne, čo sú likvidačné sumy pre menšie odborové organizácie,“ dodala. MOV preto žiadajú ministerstvo zdravotníctva o stiahnutie podľa nich likvidačného a ústavné práva potláčajúceho návrhu novely zákona. "Sociálna vláda by mala práva zamestnancov podporovať, nie ich postupne potláčať. Zároveň žiadame Konfederáciu odborových zväzov SR, aby zasiahla a rázne sa ohradila voči tejto novele zákona,“ dodal predseda MOV Zoroslav Smolinský.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #štrajk