Britská ekonomika pre brexit stráca tempo

Britská ekonomika zaostáva za eurozónou, ktorej stav sa zlepšuje. Vplývajú na to obavy z brexitu a rast inflácie pre slabšiu libru.

06.09.2017 08:00
debata (2)

Ukázal to prieskum medzi nákupnými manažérmi, ktorých výsledky v utorok publikovali IHS Markit a CIPS. Index odvetvia služieb, ktorý je považovaný za barometer zdravia podnikov v sektore, sa za august znížil na 53,2 bodu z 53,8 bodu v júli.

Augustový výsledok je najhorší od minulého septembra. Pokles je výraznejší, než očakávali analytici. Tí v prieskume agentúry Reuters v priemere predpokladali, že index klesne na 53,5 bodu.

Spotrebiteľské výdavky sa síce zvýšili, ale podľa obchodníkov to čiastočne súvisí s rastúcimi cenami potravín. Rast dopytu v Európskej únii prospieva len spracovateľskému priemyslu, ktorý je pre britské hospodárstvo menej dôležitý ako služby.

Predaj nových áut v Británii klesol v auguste o 6,4% na 76 433. Klesol piaty mesiac za sebou, čo je najdlhší pokles od roku 2011.

Kým ekonomika eurozóny v druhom štvrťroku vzrástla o 0,6 percenta, britská ekonomika vzrástla iba o 0,3 percenta.

Británia má piatu najväčšiu ekonomiku sveta. Spočiatku odolávala šoku z výsledku referenda o vystúpení Británie z EÚ, čo bolo vlani v júni, v tomto roku sa ale začali naplno prejavovať dopady prudkého spomalenia hospodárskeho rastu a nárastu inflácie.

Slabý výhľad rastu ekonomiky zrejme spôsobí, že britská centrálna banka, ktorej predstavitelia sa stretnú budúci týždeň, zrejme ponechá úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni, a to napriek rastu inflácie. V júli bola na úrovni 2,6 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #eurozóna #Brexit