Nemci nedobehli Nemcov ani 27 rokov po zjednotení

Hospodárske rozdiely medzi bývalým východným Nemeckom a západným Nemeckom sú aj 27 rokov po zjednotení výrazné. Napríklad priemerná mzda na západe je o takmer 600 eur vyššia než na východe.

06.09.2017 09:25
debata (28)

Vyplýva to zo správy o stave zjednotenia Nemecka, o ktorej bude v stredu rokovať nemecká vláda. Dvadsiate siedme výročie zjednotenia Nemecka oslávia 3. októbra.

Aj keď na východe krajiny priemerná mzda stúpa rýchlejšie, medzi oboma časťami Nemecka stále existujú značné rozdiely. Na východe sa v minulom roku priemerná mzda zvýšila o 40 eur na 2 640 eur, zatiaľ čo na západe o 20 eur na 3230 eur. Zostáva tak rozdiel 590 eur. V spolkových krajinách bývalej Nemeckej demokratickej republiky existuje aj výrazne viac ľudí pracujúcich za minimálnu mzdu.

Ľudia kráčajúci okolo Brandenburskej brány v... Foto: SHUTTERSTOCK
Nemecko, Berlín, Brandenburská brána Ľudia kráčajúci okolo Brandenburskej brány v Berlíne

K pozitívnym správam patrí to, že medzi rokmi 2005 a 2016 sa vo východnom Nemecku podarilo znížiť nezamestnanosť z 18,7 na 8,5 percenta. Napriek tomu v minulom roku zostala nezamestnanosť v priemere o tri až štyri percentuálne body nad úrovňou, ktorá je na západe.

Výkon ekonomiky na osobu sa v oboch častiach krajiny približuje iba pomaly. Na východe dosahuje teraz 73,2 percenta západnej úrovne. Podľa správy sa jej zbližovnie za posledných 15 rokov výrazne spomalilo. Jedným z dôvodov je, že v krajinách bývalej NDR nie je toľko veľkých spoločností.

„Medzi 30 najväčšími spoločnosťami kótovanými na nemeckej burze neexistuje žiadna východonemecká spoločnosť,“ uviedla správa.

Na rozdiel od vlaňajška sa tohtoročná správa o stave zjednotení Nemecka podrobne nezaoberá problematikou neznášanlivosti voči cudzincom na východe. Vlani nezvyčajne dôrazne varovala pred tým, že rastúca xenofóbia na území bývalej NDR ohrozuje ekonomické zbližovanie a sociálny mier v Nemecku a pripomínala útoky na migrantov a ich ubytovne.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NDR