Zmeny v eGovernmente majú zjednodušiť elektronické služby štátu

Parlament v stredu schválil novelu zákona o eGovernmente. Cieľom novely zákona je podľa dostupných informácií v reakcii na prvé skúsenosti s povinným výkonom verejnej moci elektronicky od 1. novembra 2016, ako aj v nadväznosti na schválenú Národnú koncepciu informatizácie verejnej správy vykonať úpravy, ktorými sa majú najmä zjednotiť používané nástroje, zjednodušiť využívanie elektronických služieb a zaviesť mechanizmus kontroly dodržiavania povinností.

06.09.2017 19:39
debata

Ako sa píše v dôvodovej správe, medzi hlavné oblasti, ktoré upravuje novela zákona, patrí zjednotené doručovanie v prípadoch, kedy elektronická schránka nie je aktivovaná, zavedenie povinnosti používania centrálnej elektronickej podateľne, zjednodušenie „podpisovania“ elektronických podaní. Schválená novela upravuje aj zjednotenie spôsobu platby poplatkov a sprístupnenie platieb kartou, posilnenie budovania spoločných modulov a ich opakovaného využívania orgánmi verejnej moci.

Podľa predkladateľa, podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho, ide o ďalší krok k informatizácii spoločnosti, novelou sa napĺňa princíp „jedenkrát a dosť“ pri vydaných rozhodnutiach. „Umožňujeme ľuďom, občanom, podnikateľom, ale aj úradom a verejnej správe ešte jednoduchšie komunikovať a priamo tak šetriť náklady, financie, čas a ľudí,“ uviedol pred časom.

Novelou sa zavádza možnosť podpisovať elektronické podania len s použitím občianskeho preukazu, bez potreby elektronického podpisu – takzvané podpisovanie klikom. Ide o spôsob, ktorý sa v súčasnosti používa na potvrdzovanie doručeniek v elektronickej schránke a rozširuje sa aj v osobitných konaniach ako alternatíva k elektronickému podpisu. Vďaka tejto zmene bude stačiť elektronický občiansky preukaz a občan bude môcť cez ústredný portál verejnej správy využívať elektronické služby v plnom rozsahu, bez potreby zakúpenia ďalších technických, či programových prostriedkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #e-Government