Trump sa dohodol s Kongresom na trojmesačnom zvýšení limitu dlhu

Americký prezident Donald Trump sa v stredu s lídrami oboch strán v Kongrese dohodol na trojmesačnom zvýšení dlhového stropu, ktoré umožní poskytnúť pomoc pre oblasti postihnuté hurikánom Harvey. Trumpova vláda si tak zabezpečila finančné prostriedky do 15. decembra.

07.09.2017 06:52
debata

„Mali sme veľmi dobré rokovanie s Nancy Pelosiovou a Chuckom Schumerom,“ povedal Trump novinárom na adresu demokratických šéfov v Snemovni reprezentanov a Senáte. Nespomenul pritom, že se rokovania zúčastnili aj predseda Snemovne Paul Ryan a republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell.

Obaja republikáni zrejme mali menej dôvodov na radosť, pretože Trump sa priklonil k demokratickému návrhu na trojmesačnú lehotu, počas ktorej si vláda bude môcť viac požičiavať. Republikánski lídri aj minister financií Steven Mnuchin chceli zvýšenie dlhového limitu na dlhšie obdobie, čo by vláde umožnilo vyhnúť sa sporom o financie, ktoré sa očakávajú v decembri. Samotný Ryan označil niekoľko hodín pred rokovaním o návrhu trojmesačné zvýšenie stropu za „smiešne“.

Dohoda otvára cestu k uvoľneniu prvého balíka 7,9 miliardy dolárov, ktorý má slúžiť ako základná finančná injekcia Texasu a Louisiane, postihnutých hurikánom Harvey. Biely dom očakáva ďalšie žiadosti, ktoré podľa guvernéra Texasu Grega Abbota zrejme výrazne prevýšia 100 miliárd dolárov.

Trumpova vláda tiež získala čas na riešenie sporných otázok vrátane plánovaného nárastu vojenských výdavkov alebo výstavbu múru na hraniciach s Mexikom, s ktorými demokrati nesúhlasia.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dlhový strop