SaS zaútočila na Pellegriniho, sporia sa o doménu .sk

SaS obvinila vicepremiéra Petra Pellegriniho, že spôsobil "nenapraviteľnú škodu" pri predaji domény .sk. Ten tvrdí, že štát nemohol výmenu akcionárov zastaviť.

07.09.2017 17:48
debata (4)

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) ignoroval masívne pripomienky a podpísal dodatok zmluvy so súkromnou spoločnosť SK-NIC, je teda plne zodpovedný za predaj domény .sk za 26 miliónov eur britskej firme s „neveľmi dobrou reputáciou“. Podľa predstaviteľov strany SaS tak Pellegrini spôsobil „nenapraviteľnú škodu“.

Ako uviedli liberáli v stanovisku, ešte v roku 2002 získala firma SK-NIC od štátu monopol na správu slovenskej domény (.sk). V roku 2017 sa začalo rokovať o dodatku k zmluve, na starosti to mal úrad podpredsedu vlády Pellegriniho. "Nepomohlo ani takmer 10 tisíc podpisov v petícii, podpora veľkých firiem, či známych osobností. Pellegrini odignoroval názory IT komunity, ktoré smerovali k naplneniu verejného záujmu a dodatok s SK-NIC odsúhlasil,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlímder strany pre štíhly štát Jozef Rajtár.

„Celý tento podraz dokonal SK-NIC v posledných dňoch, keď správu domény .sk predal britskej firme s pochybnou povesťou za 26 miliónov eur. Peter Pellegrini nielenže prihral svojim kamarátom milióny eur, ale okrem toho nás všetkých obral o vzácny zdroj, keďže výnosy z registrácie domén budú tiecť do Veľkej Británie,“ dodal Rajtár.

Liberáli tiež upozorňujú, že zmluva nie je vypovedateľná ani v prípade závažných technických pochybení. "Pýtame sa, čo alebo koľko má z toho Peter Pellegrini? Aj tento prípad ukazuje, aké mylné sú pokusy niektorých médií a mienkotvorcov rehabilitovať‘ niektorých členov Smeru. V Smere totiž neexistuje slušnejšia alternatíva,“ poznamenal člen SaS Peter Cmorej.

Pellegrini: So štátom firmy nemuseli debatovať

Podpredseda vlády Pellegrini pripomenul v parlamente počas hodiny otázok, že už aj spoločnosť SK-NIC patrila zahraničnému vlastníkovi z Holandska.

„Bol to holandský akcionár, čiže už predtým bola v rukách zahraničnej firmy a nedošlo k odpredaju domény, nedošlo k nejakej manipulácii s našou doménou. Išlo o výmenu akcionárov spoločnosti, ktorá pre zmluvnú slovenskú stranu je tá istá, akurát sa zmenil jej majiteľ. Keby tieto dve spoločnosti nechceli so štátom ani debatovať, mohli tento prevod urobiť bez toho, aby sme my vôbec mohli do rokovaní s nimi nejakým spôsobom vstúpiť a mohli nám to akurát oznámiť,“ povedal.

Dodatok podpísal Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) so spoločnosťou SK-NIC začiatkom augusta. Ako vtedy informoval úrad, dodatkom sa zavádza aj pravidlo, že v budúcnosti budú musieť byť všetky zmeny prerokované na úrovni Komisie pre správu národnej domény .sk, ktorá zabezpečuje priame prepojenie s internetovou komunitou. V podpísanom dodatku sa podľa ÚPVII výrazne posilňuje postavenie komisie.

„Do zmluvy sa včleňuje mechanizmus, ktorý bude brániť prípadnému blokovaniu jej zasadnutí. Štát bude mať naviac možnosť odstúpiť od zmluvy, ak si dodávateľ nebude plniť svoje povinnosti, a nemusí sa pýtať na názor protistrany, ako to bolo doteraz. Zavedený bol aj nový sankčný mechanizmus,“ priblížil v tom čase úrad podpredsedu vlády.

Štát zároveň bude mať denne aktualizovanú zálohu databázy všetkých .sk domén. Dodávateľ sa tiež zaviazal, že nebude prezentovať a propagovať doménu .sk a vykonávať akúkoľvek marketingovú, propagačnú alebo mediálnu činnosť týkajúcu sa domény .sk v rozpore so záujmami Slovenskej republiky. Upresnené boli aj ustanovenia, ktoré odrážajú potreby a záujmy internetovej komunity. Financovanie projektov na podporu a rozvoj internetovej komunity vo výške 5 % z vybraných poplatkov sa bude týkať vždy daného kalendárneho roku. „V prípade, že si dodávateľ nesplní niektorú zo svojich povinností, financie vo fonde sa navýšia z piatich na desať percent vybraných poplatkov v danom kalendárnom roku. Zmluvné strany sa zaviazali, že spoločne vytvoria nový mechanizmus na prerozdeľovanie finančných prostriedkov na podporu rozvoja internetovej komunity,“ dodal úrad.

Aktivisti: Zavádzal internetovú komunitu

Združenie poskytovateľov webhostingu (ZPW) vníma predaj národnej domény do zahraničia ako dlhodobo vopred plánovaný. Takýto stav pritom mohol podľa združenia nastať len vďaka aktívnej podpore Úradu vlády pre investície a informatizáciu SR.

„Pod vedením Petra Pellegriniho vyšli úradníci majiteľom súkromnej spoločnosti SK-NIC v ústrety a podpísali s nimi pre štát nevýhodný dodatok zmluvy. Ten pritom ZPW podrobne pripomienkovalo, aktívne spolupracovalo s Pellegriniho úradom a prichádzalo s konštruktívnymi návrhmi, z ktorých ale štát do zmluvy nezapracoval takmer nič,“ píše sa v stanovisku združenia.

Podľa predsedu ZPW Ondreja Jombíka, ak bolo od začiatku jediným cieľom predať doménu do zahraničia, je poľutovaniahodné, že Pellegrini pritom zavádzal internetovú komunitu združenú okolo petície NašaDoména.sk. "Predstieranou vôľou spolupracovať či predstieranou vôľou akceptovať požiadavky poskytovateľov webhostingu, operátorov a ďalších subjektov, sa nakoniec vysmial našim úprimným snahám,“ zhodnotil.

Združenie poskytovateľov webhostingu sa tiež domnieva, že pri prevode vlastníctva spoločnosti SK-NIC boli porušené pravidlá medzinárodnej autority IANA. „Tie jasne definujú, že pri každej redelegácii národnej domény sa vyžaduje aj súhlas lokálnej internetovej komunity. Tú na Slovensku reprezentujú subjekty združené pod petíciou NašaDoména.sk. Združenie sa preto obráti s požiadavkou o posúdenie, či je tento transfer v poriadku, na svetovú internetovú autoritu ICANN,“ upozornili poskytovatelia webhostingu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #doména .sk #SASKA