Až 70 % privátnych bánk vo Švajčiarsku bojuje o prežitie

Až 70 švajčiarskych finančných inštitúcií pôsobiacich v privátnom bankovníctve bojuje o prežitie na trhu. Upozorňuje na to štúdia spoločnosti KPMG. Privátne ​​banky obyvkle oslovujú bohatých klientov a sú založené na individuálnom prístupe a diskrétnosti.

08.09.2017 08:00
debata (3)

Štúdia skúmala 85 zo 114 švajčiarskych privátnych bánk. Približne 60 až 70 z týchto finančných inštitúcií podľa KPMG zápasí so závažnými problémami, ktoré by ich mohli dohnať k skončeniu činnosti alebo predaju aktivít.

Zisk privátnych bánk stláča silná konkurencia a boj proti daňovým únikom. Podľa štúdie by banky mali reagovať na nepriaznivý vývoj znižovaním nákladov a akvizíciami či fúziami, ktoré by im zabezpečili životaschopnú veľkosť.

Experti KPMG tvrdia, že nanajvýš 10 až 15 bánk môže rásť a prilákať väčší počet medzinárodných klientov. Ďalších 20 až 30 bánk môže mať budúcnosť v špecializovaných službách pre obmedzené skupiny zákazníkov.

Mnohé privátne ​​banky podľa štúdie zaniknú. „Som presvedčený, že aspoň polovica z nich zmizne,“ povedal manažér KPMG Christian Hintermann. Podľa neho už veľa privátnych bánk má straty. „Nakoniec pôjde len o to, ako dlho ich majitelia chcú tieto straty znášať,“ povedal podľa agentúry Reuters.

Vo Švajčiarsku, ktoré je známe rozsiahlym finančným sektorom, klesal počet privátnych bánk aj v minulosti. Teraz je ich zhruba o tretinu menej ako v roku 2005, keď ich KPMG narátala takmer 180.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Švajčiarsko