Euro sa šplhá k 1,21 USD/EUR

Euro sa v piatkovom obchodovaní dostalo až na 1,2092 USD, čo bola najvyššia hodnota od januára 2005. Neskôr o časť ziskov prišlo a pohybovala sa okolo 1,2030 USD.

09.09.2017 08:28
debata (23)

Jednotnú európsku menu v poslednom období podporujú vyhliadky na sprísňovanie menovej politiky v eurozóne. Od začiatku tohto roka si euro voči doláru pripísalo 14 percent.

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok nezmenila rekordne nízke úrokové sadzby ani rozsiahle nákupy dlhopisov, ktorými sa snaží podporovať hospodársky rast v eurozóne. Jej prezident Mario Draghi však signalizoval, že už počas budúceho mesiaca by mohlo padnúť rozhodnutie o zmene menovej politiky. Podľa zdrojov agentúry Reuters sa vedúci predstavitelia ECB zhodujú, že ich ďalším krokom by malo byť obmedzenie nákupu dlhopisov.

"Za veľkou časťou ziskov eura je očakávanie sprísňovania menovej politiky ECB, uviedol jeden z analytikov spoločnosti State Street Bank and Trust. Dolár je pod tlakom, pretože sa znížilo očakávanie, že americká centrálna banka (Fed) bude tento rok naďalej zvyšovať úrokové sadzby.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #dolár