Priemysel rástol takmer o desatinu

Priemyselná produkcia v júli medziročne vzrástla o 9,2 %. Tento nárast ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 10,2 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,1 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 6,1 %. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad SR.

11.09.2017 10:01
debata

Najvýznamnejšie zvýšenie zaznamenala výroba dopravných prostriedkov o 23,3 %. Výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení vzrástla o 18,7 %, výroba výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 11,5 %, výroba elektrických zariadení o 12,1 % a dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,1 %. Celkovú produkciu ovplyvnil pokles hlavne vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 13,8 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 16,4 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,1 %, ťažbe a dobývaní o 6,1 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 4,4 %.

Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v júli oproti júnu znížila o 3,3 %. Od začiatku tohto roka vzrástla priemyselná produkcia medziročne o 5,2 %, v tom v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,7 %, priemyselnej výrobe o 5 % a v ťažbe a dobývaní o 0,2 %.

Najvýznamnejšie zvýšenie bolo vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 15,6 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,7 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8,6 %, výrobe dopravných prostriedkov o 2,2 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 7,8 %. Produkcia klesla vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,9 %, výrobe chemikálií a chemických produktov o 2 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 0,4 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel