Google nechce platiť Bruselu rekordnú pokutu, odvolal sa

Americká internetová spoločnosť Google sa odvolala proti verdiktu Európskej komisie, ktorá jej koncom júna vymerala rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia na trhu.

11.09.2017 19:43
debata

Google vo svojom vyhľadávači podľa komisie zvýhodňoval iný vlastný produkt, a to službu na porovnávanie obchodných ponúk.

Firme, ktoré je súčasťou skupiny Alphabet, komisia nariadila, aby do 28. septembra s touto praxou skoncovala a ku konkurenčným službám porovnávania cien sa začala správať rovnako ako k vlastnej službe.

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová uviedla, že postup Googlu znemožnil iným firmám inovovať a súťažiť na základe kvality, zákazníkom potom bránil reálne si vybrať službu.

Zo zistení komisie vyplynulo, že Google má vo všetkých 31 krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) dominantné postavenie na trhoch všeobecného internetového vyhľadávania – väčšinou od roku 2008. Zvyčajne tam podiel jeho vyhľadávača presahuje 90 percent. Za obdobie, keď firma podľa komisie zneužívala svoje postavenie, vzrástla napríklad jeho návštevnosť v Británii 45-krát, v Nemecku približne 35-krát.

Porovnávanie cenových ponúk firma ponúka v 13 krajinách EHP. Návštevnosť konkurenčných služieb sa tam výrazne znížila v nadväznosti na ich horšie umiestnenie vo výsledkoch vyhľadávača Google.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska komisia #Alphabet