Čína vystrašila majiteľov bitcoinov, kryptomena klesá

Cena bitcoinu v pondelok klesla o viac ako sto dolárov na 4108 USD, kým ešte pred týždňom atakovala hranicu 5000 dolárov. Informoval o tom finančný server CNBC. Bitcoin reaguje na správy, že čínska vláda chce uzavrieť domáci trh kryptomien.

12.09.2017 08:39
debata

Kurz bitcoinu od začiatku roka stúpol takmer o 350 percent. Od 4. septembra, keď Čína zakázala jednotlivcom a organizáciám získavať financie prostredníctvom primárnej ponuky mincí (ICO), cena bitcoinu kesla o viac než tisíc dolárov. ICO sa používa pri vydávaní nových kryptomien, podľa centrálnej banky to však je nelegálne získavanie financií.

Peking posúva snahu regulovať obchpdy s kryptomenami na novú úroveň. Podľa analytika a zakladateľa serveru Crypto Compare Charlesa Haytera by Čína mohla byť iba jednou z mnohých krajín, ktoré sa usilujú regulovať trh, ktorého hodnota dosahuje 150 miliárd dolárov. Aj veľa odborníkov podľa CNBC presadzuje opatrenia, ktoré by priniesli „zákon a poriadok na trh, ktorý je plný podvodov“.

„Čo sa Číny týka, nikdy nič nie je isté,“ povedal Hayter. „Hovorí sa, že Číňania chcú pre obavy z odlivu kapitálu a prania špinavých peňazí bitcoin znovu zakázať,“ uviedol.

Čína však podľa neho nie je taká dôležitá, aby mala zásadný dopad na svetový trh. Na jej pôde sa odohráva menej ako pätina obchodov s kryptomenami. Japonsko, USA a Južná Kórea sú schopné postarať sa o zdravý objem obchodu.

Zásah proti primárnej ponuke mincí (ICO) síce zakýval trhom, ale podstatne ho nezasiahol, uviedol Hayter.

debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena