Briti už platia novou plastovou desaťlibrovkou

V Británii vo štvrtok vstúpila do obehu nová bankovka v hodnote desať libier. Je polymérová a je na nej zobrazená spisovateľka Jane Austenová.

14.09.2017 17:16
debata (1)

Je to prvá britská bankovka, na ktorej sú hmatové značky pre nevidomých a slabozrakých. Papierová desaťlibrovka s vedcom Charlesom Darwinom stále platí a postupne ju vyradia z obehu.

Nová desaťlibrovka Foto: Bank of England
libra, 10 libier, Austenová Nová desaťlibrovka

Plastová bankovka podľa centrálnej banky vydrží 2,5-krát dlhšie než papierová. Jej životnosť banka odhaduje na päť rokov, kým papierová bankovka vydrží približne dva roky. Plastové bankovy prežijú aj vypranie v práčke. Centrálna banka zatiaľ vytlačila prvú miliardu nových desaťlibroviek. Výroba je podľa médií dvakrát drahšia, než v prípade papierových bankoviek.

Jane Austenová, od ktorej smrti v júli uplynulo 200 rokov, je podľa britskej tlače teraz jedinou ženou vyobrazenou na zadných stranách britských bankoviek. Na prednej strane je portrét kráľovnej Alžbety II.

V Spojenom kráľovstve je už v obehu plastová päťlibrová bankovka s Winstonom Churchillom. Kritizovali ju vegetariáni a niektoré náboženské skupiny, že obsahuje stopy živočíšnych tukov. Platí to podľa médií aj pre novú bankovku.

Nová bankovka v hodnote 20 libier pôjde do obehu v roku 2020, bude na nej maliar William Turner.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra