Dovoz potravín prevýšil vývoz o 630 miliónov eur

Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami za január až jún tohto roka bolo pasívne v objeme 630,4 milióna eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa znížilo o sedem percent, teda o 47,8 miliónov eur. Informovala o Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

15.09.2017 09:50
debata (77)

Čo sa týka živočíšnych výrobkov, záporné saldo vývozu a dovozu sa medziročne prehĺbilo o 72,1 %, u tukov a olejov to bolo 39,4 %. Naopak, rastlinné výrobky v medziročnom porovnaní zaznamenali pokles záporného salda o 97,6 %, znížilo sa aj saldo u potravín, nápojov a tabaku, a to o 4,5 %.

Ako ďalej komora uviedla, dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov od januára do júna tohto roka dosiahol hodnotu viac ako dve miliardy eur. V medziročnom porovnaní sa dovoz agropotravinárskych výrobkov zvýšil o jedno percento. Nižší dovoz SPPK v januári až júni tohto roka oproti tomu istému obdobiu v minulom roku zaznamenala v odvetví tukov a olejov, a to o 17,3 % a pri rastlinných výrobkoch o 7,6 %. Vyšší dovoz bol v sledovanom období zaznamenaný pri živočíšnych výrobkoch o 18,1 % a v odvetví potravín, nápojov a tabaku o 0,7 %.

Z hľadiska dovozu sa za sledované obdobie vyviezli agropotravinárske výrobky v celkovej hodnote 1,43 miliardy eur, pri medziročnom zvýšení o päť percent. V medziročnom porovnaní sa znížil vývoz tukov a olejov o 43 % a vývoz živočíšnych výrobkov o 3,3 %. Medziročne sa zvýšil vývoz rastlinných výrobkov o 18,4 % a vývoz potravín, nápojov a tabaku o 4,6 %, uzavrela komora.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny