Veľké internetové firmy by únia mohla zdaňovať podľa obratu

Už deväť členských krajín EÚ podporuje francúzsku iniciatívu zdaňovať veľké internetové firmy nie podľa zisku, ale podľa obratu.

15.09.2017 21:05
debata

Štátom by to zabezpečilo vyššie daňové príjmy z ich podnikania. Na rokovaní ministrov financií členských krajín EÚ v estónskom Taline to uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Návrh iniciovalo Francúzsko, ku ktorému sa okamžite pripojili Nemecko, Španielsko a Taliansko. Le Maire uviedol, že „formálne sa pridali k iniciatíve“ Rakúsko, Bulharsko, Grécko, Slovinsko a Lotyšsko

Ak sa členské štáty EÚ rozhodnú zdaňovať príjmy, a nie zisky digitálnych spoločností, ako navrhuje Francúzsko, pri päťpercentnej sadzbe by zdanenie za roky 2013 až 2015 bolo štyri miliardy eur, odhaduje správa europoslanca Paula Tanga, ktorú cituje agentúra Reuters.

V súčasnosti americké internetové giganty ako Google a Facebook smerujú všetky svoje príjmy do krajín, kde sú dane nízke, napríklad do Írska a Luxemburska. Krajiny EÚ ako celok prišli v rokoch 2013 až 2015 podľa správy o 5,4 miliardy eur len z daňových príjmov týchto dvoch spoločností.

Le Maire zároveň uviedol, že pokrok v rokovaní o dani z finančných transakcií bude možné dosiahnuť až po vyhodnotení dopadov odchodu Británie z Európskej únie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Google #Európska únia #internet #facebook