Žatva na Slovensku sa končí

Žatva na Slovensku sa končí, v 36. týždni poľnohospodári ukončili zber takmer vo všetkých regiónoch. Ostávajú ešte okresy Poprad a Kežmarok, kde je potrebné dokončiť zber jarnej repky.

17.09.2017 18:01
debata

Aktuálne v rámci celého Slovenska monitorujú novovznikajúce škody spôsobené premnoženou poľovnou zverou. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Počasie malo veľký vplyv aj na kvalitu úrody, problémy však robilo aj pri živočíšnej výrobe. Výsledky tohtoročného zberu v regiónoch sú preto veľmi rozdielne. Na územiach, kde spadlo viac zrážok, aj keď oveľa menej ako po minulé roky, sú úrody vyššie.

Výšku úrody podľa SPPK ovplyvnili aj rozdielne pôdne podmienky, agrotechnické operácie, výživa a odrodová skladba pestovaných plodín. Vychádzajúc z doterajšieho priebehu tohtoročného vegetačného obdobia sa závlahy v nížinných oblastiach Slovenska ukazujú ako nevyhnutné, zdôrazňuje SPPK.

Z doterajšieho monitoringu žatevných prác, ktorý SPPK v tomto roku vykonala, vyplýva, že priemerná úroda pšenice je 4,91 tony na hektár. Poľnohospodári pozbierali 99 % jačmeňa ozimného s priemernou úrodou 5,41 tony na hektár, ovos s priemernou úrodou 2,71 tony na hektár. Hustosiatych obilnín majú slovenskí poľnohospodári vyzbieraných 97 %, úroda tu dosiahla v priemere 2,65 tony na hektár a priemernú úrodu repky vyčíslili na 3,01 tony na hektár.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #žatva