Ceny zrýchlili rast, ťahali ich potraviny

Rast cien na Slovensku sa v auguste mierne zrýchlil aj podľa harmonizovanej európskej metodiky. Inflácia meraná harmonizovaných indexom spotrebiteľských cien (HICP) totiž v ôsmom mesiaci dosiahla 1,6 %, kým v júli predstavovala 1,5 %. Priemerná ročná miera inflácie tak v auguste dosiahla 0,7 %.

18.09.2017 10:06
debata (2)

Medzimesačne sa rovnako ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch ani v auguste ceny nezmenili. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V medziročnom porovnaní podľa harmonizovaného indexu pritom v auguste najrýchlejšie rástli ceny potravín, a to o 4,4 %. Oproti vlaňajšku sa zvýšili tiež ceny dopravy o 3,4 %, zdravotníctva o 2,9 %, rozličných tovarov a služieb o 2,6 %, ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách o 2,1 % a alkoholických nápojov a tabaku o 2 %. Miernejšie rástli tiež ceny rekreácie a kultúry o 1,7 %, vzdelávania o 1,4 % a odevov a obuvi a pôšt a telekomunikácií zhodne o 0,4 %. Klesli iba ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 2 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,2 %.

Medzimesačne sa v auguste oproti júlu najviac zvýšili ceny dopravy o 0,6 %. Rástli však aj ceny rozličných tovarov a služieb o 0,3 %, nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 0,2 % a tiež zdravotníctva a rekreácie a kultúry rovnako o 0,1 %. Oproti júlu naopak klesli ceny odevov a obuvi o 0,7 %, potravín a nealkoholických nápojov o 0,4 % a alkoholických nápojov a tabaku o 0,1 %. Bez zmeny zostali ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, pôšt a telekomunikácií a vzdelávania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia