V Poprade budú odborári pochodovať za vyššie mzdy

Upozorniť verejnosť a politikov na nízku úroveň miezd je cieľom Odborového zväzu KOVO, ktorý plánuje na štvrtok 21. septembra pochod a zhromaždenie občanov na podporu kolektívneho vyjednávania za vyššie mzdy v Poprade.

18.09.2017 12:20
debata

„Pochod a zhromaždenie nie je namierené proti konkrétnemu podnikateľovi v Poprade,“ uviedol v pondelok na tlačovej konferencii Jozef Balica, člen predsedníctva OZ KOVO. Zväz chce podľa neho mobilizovať ľudí, zamestnancov, aby sa dokázali postaviť za svoje práva.

Prvý pochod v spišskom regióne sa konal pred necelým rokom v decembri v Spišskej Novej Vsi, počas neho odborári upozornili na nízke platy na východe Slovenska. „Štatistické čísla hovoria, že mzdy, ktoré dostávajú slovenskí zamestnanci, nezabezpečujú dôstojnú životnú úroveň, ale veľmi často dôstojné živorenie, a toto pre nás odborárov nie je prípustné,“ povedal Balica. Podľa Balicu sa na Slovensku neustále hovorí o veľmi dobrých ekonomických výsledkoch, o veľmi dobrých makroekonomických prognózach, ale zabúda sa pritom na zamestnancov, teda na tých, ktorí tie hodnoty tvoria.

"Päťstotisíc zamestnancov na Slovensku poberá mzdu nižšiu než je 449 eur v čistom. Na východnom Slovensku poberá 50 percent zamestnancov, čo je asi 340-tisíc zamestnancov, mzdu nižšiu než 560 eur v čistom, 25 percent nižšiu než je 424 eur v čistom,“ uviedol. V okrese Poprad je podľa jeho slov priemerná mzda do 900 eur v hrubom.

V Poprade sa k pochodu a zhromaždeniu pripája aj Základná organizácia OZ KOVO Whirlpool. „Neútočíme na žiadneho zamestnávateľa, chceme len poukázať na to, že pod Tatrami sú nízke mzdy,“ povedal predseda základnej organizácie Tomáš Hurajt.

Ako v pondelok informoval ďalší člen predsedníctva zväzu Ján Šlauka, sprievodnou akciou bude Deň s OZ KOVO, kde budú poskytovať právnu radu, pomoc a diskutovať s obyvateľmi od 11:00 na Námestí sv. Egídia v Poprade až do samotného pochodu, ktorý sa začne o 15:00. Pochodujúci sa vydajú od zimného štadióna po Štefánikovej ulici na Námestie sv. Egídia. Pochod bude trvať približne 20 minút, v spomínanom úseku bude podľa Balicu zrejme obmedzená aj doprava.

Balica ďalej uviedol, že zväz plánuje na Slovensku aj ďalšie pochody a zhromaždenia občanov.

debata chyba