Jaguar si vychová stredoškolákov

Megainvestícia britskej automobilky Jaguar Land Rover v nitrianskom regióne už ovplyvňuje aj školstvo. Jaguar bude spolufinancovať jednu zo súkromných škôl, ktorá mu pripraví absolventov. Automobilka sa dohodla na spolupráci so Strednou odbornou školou polytechnickou, v ktorej pribudne tréningové centrum a nový odbor mechatronik.

18.09.2017 20:00
12-3x-mechatronik Foto: ,
Nový študijný odbor mechatronik zaručí prácu v automobilovom priemysle.
debata (14)

Pre automobilku už pracuje asi 300 ľudí a prebiehajú nábory na ďalšie pozície. Koncom roka 2018 má po spustení výroby pre Jaguar pracovať 2 800 ľudí a podnik sa má stať ďalším ťahúňom slovenskej ekonomiky.

Súkromná stredná odborná škola polytechnická DSA v nitrianskych Dolných Krškanoch po novom už nepatrí Nitrianskemu samosprávnemu kraju, ale súkromnej spoločnosti Deutsch-Slowakische Akademien (DSA). Nový zriaďovateľ sa zaviazal, že v priebehu piatich rokov investuje do školy až štyri milióny eur.

Ako prvé chce vybudovať špeciálne tréningové centrum vybavené najmodernejšími prístrojmi. „Naši študenti sa tu budú pripravovať v rámci praktickej časti výučby na najnovších zariadeniach, aby po ukončení štúdia mohli ihneď nastúpiť do výroby bez toho, aby firmy museli vynakladať ďalšie peniaze na doškoľovanie či rekvalifikáciu,“ priblížil riaditeľ pre komunikáciu Slavomír Maličkay zo spoločnosti DSA.

Stavebné práce by sa mali rozbehnúť ešte v tomto školskom roku. Novú tréningovú halu budú môcť študenti využívať zrejme budúci školský rok. „Ide o starší zámer, ktorý sme mali pripravený a súkromný zriaďovateľ ho chce aktualizovať a rozšíriť,“ spresnila riaditeľka školy Oľga Hodálová. V pláne sú aj investície do vybavenia odborných a jazykových učební. Počas leta prebehla za finančnej pomoci ministerstva školstva a vyššieho územného celku rekonštrukcia telocvične, vykurovacieho systému a výmena plastových okien.

DSA má záujem posilniť praktickú výučbu a priblížiť sa k nemeckému modelu. „Sme dcérskou spoločnosťou nemeckého vzdelávacieho holdingu. V Nemecku je pomer praktickej a teoretickej výučby 80 ku 20 percentám. Máme záujem o čo najväčší podiel praktickej výučby, no na druhej strane sme viazaní slovenskými predpismi a vzdelávacím systémom,“ dodal Maličkay. Študenti by tak mali stráviť viac času pri strojoch ako nad knihami.

Povolanie budúcnosti: Mechatronik

Škola už dnes spolupracuje v rámci duálneho vzdelávania s viacerými spoločnosťami. Tento okruh plánujú rozšíriť. „Chceme spolupracovať so všetkými firmami v rámci priemyselného a strategického parku vrátane Jaguaru,“ povedal Maličkay. Ten potvrdil, že spoločnosť DSA má s automobilkou dohodu o spolupráci v oblasti duálneho vzdelávania. Riaditeľka ľudských zdrojov Jaguar Land Rover Nicci Cooková podotkla, že automobilka škole pomôže aj finančne.

„Sme si vedomí toho, že pracovný trh v nitrianskom regióne je v tejto chvíli napätý, napriek tomu sme presvedčení, že dokážeme prilákať ľudí z nitrianskeho regiónu. Je to náš hlavný cieľ, aby sme získali skôr miestnych ľudí ako tých zo vzdialenejších regiónov a už vôbec tých, ktorí by sem mali záujem prísť spoza hraníc,“ zdôraznila Cooková. Podľa nej je to výhodné nielen pre automobilku a obyvateľov regiónu, ale aj pre ostatných zamestnávateľov.

Cookovú potešila najmä novinka v podobe nového študijného odboru mechatronik. „V súčasnosti ide o jeden z najžiadanejších v automobilovom priemysle. Ročne v ňom chceme pripravovať 50 až 60 študentov,“ podotkol riaditeľ komunikácie DSA. V tomto školskom roku otvorili v prvom ročníku tri triedy. Na škole je dnes celkovo 433 študentov. Hoci je v uplynulých rokoch záujem deviatakov vyšší, ako je škola schopná prijať, už v priebehu tohto roka chcú osloviť končiacich základoškolákov v nitrianskom regióne, aby získali tých najšikovnejších.

Nitriansky župan Milan Belica podotkol, že aj keď mnohí spochybňovali zámer odovzdať školu súkromnému zriaďovateľovi, tento projekt podľa neho prináša viacero výhod. „Nitrianskemu kraju sa otvoril priestor, aby sme mohli podobnú strednú školu zriadiť v ďalšom období.“ Využiť na to podľa neho môžu peniaze, ktoré mala župa pripravené pre túto školu, no teraz ich investuje súkromný zriaďovateľ. Aj keď sa škola zmenila na súkromnú, štúdium na nej zostane podľa Belicu naďalej bezplatné.

Vďaka novému odboru mechatronik si podľa nitrianskeho župana nájdu absolventi veľmi ľahko prácu priamo v automobilke. „Aj mzdové ocenenie bude nadštandardné. Mladí tak nebudú odchádzať za lepšou prácou do zahraničia a zostanú na Slovensku,“ myslí si Belica.

Záujem o prácu v Jaguari má asi 40-tisíc ľudí, ktorí vyplnili dotazníky cez ministerstvo práce. Šéfka ľudských zdrojov Cooková však odhaduje, že skutočné čísla sú nižšie, možno na úrovni okolo 30-tisíc, pretože jeden človek mohol mať záujem aj o dve či viac pracovných pozícií.

Historicky najnižšia nezamestnanosť

Na Slovensku je aktuálne miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 6,7 percenta a do práce môže z Úradov práce nastúpiť takmer 183-tisíc ľudí. Historický najnižší počet ľudí bez práce spôsobuje firmám sídliacim v priemyselne rozvinutých regiónoch Slovenska čoraz väčšie problémy s dostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Konkrétne v Nitre je evidovaná nezamestnanosť na úrovni 3,79 percenta a z Úradov práce je do práce pripravených nastúpiť 3 137 ľudí. V meste pod Zoborom pritom len realizovanie investície Jaguar Land Rover vytvorí až 16-tisíc nových pracovných miest. Automobilka plánuje v prvej fáze spustenia výroby zamestnať okolo 2 800 ľudí. Už dnes je však v hre, že priamo na Slovensku sa budú vyrábať elektromobily a batérie. V takom prípade môže v závode pri Nitre nakoniec pracovať až 6-tisíc ľudí a ďalších 10-tisíc pracovných miest môžu vytvoriť subdodávatelia automobilky.

Nový automobilový závod už dnes plánuje zvážať zamestnancov z celého regiónu. Podľa personálnych agentúr problémy s nedostatkom pracovnej sily budú na západnom Slovensku narastať. Podľa prieskumu spoločnosti Manpower v posledných 3 mesiacoch tohto roka počíta s prijímaním nových zamestnancov každá desiata domáca firma.

Firmy tak začínajú investovať aj do vzdelávania vysokoškolákov a v prichádzajúcom školskom roku rozbieha štúdium duálneho bakalára Slovenská technická univerzita a Volkswagen Slovakia. Pilotný projekt štvorročného bakalárskeho štúdia 10 vysokoškolákom zabezpečí až 21 mesiacov praxe vo výrobných halách bratislavskej automobilky. Vedľa automobilového závodu sa nachádza duálna akadémia, ktorá realizuje stredoškolské duálne vzdelávanie pre Volkswagen Slovakia, Siemens a Matador. So strednými i vysokými školami sa snaží spolupracovať i trnavský automobilový závod PSA Peugeot Citroën Slovakia a žilinská fabrika Kia Motors Slovakia.

Na Slovensku sa posledné roky opäť začína rozbiehať stredoškolská prax realizovaná priamo vo výrobných halách domácich fabrík. V prichádzajúcom školskom roku ponúkli firmy praktické štúdium 1 100 deviatakom a celkový počet žiakov študujúcich v systéme duálneho vzdelávania stúpol na 2 600. Stále ide o minimum stredoškolákov, keďže len v tomto roku základné školy opustilo približne 40-tisíc deviatakov. Podľa firiem je pritom práve duálne vzdelávanie kľúčom k dlhodobo nízkej nezamestnanosti na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #duálne vzdelávanie