Litva žiada jednotné štandardy pre značkové potraviny v EÚ

Litovský minister poľnohospodárstva Bronius Markauskas vyzval na zavedenie jednotných štandardov pre značkové potraviny v Európskej únii.

20.09.2017 07:33
debata

„Keď si spotrebiteľ kupuje výrobok, ktorý je známy v celej EÚ, potom prirodzene dúfa, že dostane to isté od Vilniusu po Lisabon,“ vyhlásil minister pri utorkovej prezentácii štúdie odhaľujúcej značné rozdiely v kvalite potravín v Litva a v Nemecku.

V rámci štúdie testovali 33 produktov rovnakých značiek z Litvy a z Nemecka. Pri 23 položkách boli v závislosti na krajine pôvodu zistené značné rozdiely v zložení, ale tiež v chutí, farbe či konzistencii, napísala agentúra DPA.

„To, že v Nemecku je rovnaká káva aromatickejšia a čokoláda chutnejšia, bolo považované za zvesti. Teraz sme to dokázali,“ vyhlásil Markauskas. „Je škoda, že po dvanástich rokoch členstva v EÚ čelíme takémuto problému,“ dodal.

Na rozdielnu kvalitu potravín už skôr poukázali Česko, Poľsko, Slovensko a Maďarsko. Výrobcovia sa v reakci na kritiku opakovane odvolávajú na to, že spotrebitelia majú v jednotlivých krajinách rozdielne chute, píše DPA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #dvojaké potraviny