V spore proti košickej Frucone Brusel neuspel

Súdny dvor EÚ sa v stredu stotožnil s rozhodnutím Všeobecného súdu EÚ a zamietol odvolanie Európskej komisie (EK) v spore o nedovolenú štátnu pomoc, ktorú mala čerpať spoločnosť Frucona Košice, a. s. (Frucona).

20.09.2017 14:11
debata (5)

Všeobecný súd EÚ v marci anuloval rozhodnutie Európskej komisie (EK), podľa ktorej odpísanie daňových dlhov v prospech spoločnosti Frucona spred niekoľkých rokov vo výške 416,5 mil. slovenských korún (11 mil. eur) bolo nezlučiteľné s pravidlami EÚ týkajúcimi sa štátnej pomoci. Komisia sa proti rozhodnutiu odvolala. Podľa jej stanoviska mala spoločnosť zaplatiť dlžnú sumu aj s úrokmi, aby sa odstránilo narušenie hospodárskej súťaže spôsobené odpísaním dlhov. Odvolanie komisie Súdny dvor EÚ zamietol v plnom rozsahu.

Súdny dvor EÚ sa stotožnil s argumentáciou Všeobecného súdu. Bruselská komisia podľa neho nepredložila dostatočné dôkazy, podľa ktorých pre Slovenskú republiku by bol finančne výhodnejší konkurz Frucony alebo daňová exekúcia ako dohoda, na základe ktorej firma uhradila iba časť daňových dlhov. Dôsledkom je to, že rozhodnutie EK nemá dostatok dôkazov o tom, že rozhodnutie Slovenskej republiky znamenalo štátnu pomoc, ktorá nie je v súlade s pravidlami EÚ.

Košická firma Frucona bola výrobcom liehu a liehovín na Slovensku a v súčasnosti pôsobí ako distribútor. V roku 2004 bola Frucona vo finančných ťažkostiach, mala nahromadené daňové dlhy vo výške 641 mil. korún (16,9 mil. eur) a požiadala veriteľov o vyrovnanie podľa platných predpisov týkajúcich sa platobnej neschopnosti. V júli 2004 daňový úrad súhlasil s odpísaním 65 % dlhu spoločnosti. V júni 2006 však EK dospela k záveru, že daňový úrad by bol získal vyššiu splátku svojich pohľadávok v konkurznom konaní alebo daňovou exekúciou.

Odpísanie dlhu podľa EK zvýhodnilo Fruconu v porovnaní s jej konkurentmi, a preto predstavovalo štátnu pomoc. Frucona podala návrh na zrušenie rozhodnutia komisie na Všeobecnom súde EÚ, ktorý návrh zamietol. Spoločnosť sa odvolala na Európsky súdny dvor, ktorý zrušil rozsudok Všeobecného súdu EÚ. Súdny dvor konkrétne konštatoval, že komisia sa dopustila nesprávneho posúdenia tým, že nebrala do úvahy dĺžku trvania konkurzného konania a tak neuviedla dostatočné dôvody pre svoje rozhodnutie. Súdny dvor vrátil vec Všeobecnému súdu.

Po rozhodnutí Európskeho súdneho dvora EK prijala nové rozhodnutie, ale uviedla v ňom rovnaký záver, že odpísanie dlhov v prospech Frucony vytvorilo štátnu pomoc nezlučiteľnú s pravidlami EÚ. Frucona však požiadala o anulovanie nového rozhodnutia Európskej komisie a Všeobecný súd tejto žiadosti v marci vyhovel.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Frucona