Zelená energia z cudziny robí problémy slovenskej energetickej sieti

Slovenská elektrizačná sústava musí čeliť neplánovaným tokom elektriny dennodenne. Ako uviedol predseda predstavenstva Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) Miroslav Obert, neplánované toky sú bežná realita.

20.09.2017 15:30
debata (9)

„Do istej miery je možné ich tolerovať, ale nezvládnutá podpora obnoviteľných zdrojov energie prerástla do celoeurópskeho problému,“ povedal Obert pre portál vEnergetike.sk.

Nezvládnutá podpora obnoviteľných zdrojov je podľa neho vypuklá najmä v Nemecku. „Nešťastné rozhodnutia politikov o odstavení jadrových zdrojov zásobujúcich priemysel a absencia dostatočne dimenzovaných prepojení medzi mohutnou výrobou z veterných zdrojov lokalizovaných na severe a koncentráciou spotreby priemyslu na juhu spôsobuje, že okolité krajiny sú zaťažované elektrinou tečúcou zo severu na juh,“ vysvetlil Obert.

Situáciu podľa neho zhoršuje aj skutočnosť, že celý juh Európy je deficitný, takže toky elektriny smerujú zo severu na juh aj v európskom meradle. „V rámci jednej malej sústavy, akou je slovenská, môžeme len robiť opatrenia na to, aby sme posilnili náš systém, a to robíme,“ doplnil Obert.

Česká republika a Poľsko pre neplánované toky elektriny z Nemecka už postavili bariéry. „Na profiloch s Nemeckom vybudovali takzvané transformátory s priečnym vinutím, čo je technológia schopná odkloniť tok elektriny. Tieto zariadenia pomohli aj našej sústave,“ uviedol Obert.

Prevádzkovatelia prenosových sústav vyvíjajú aj aktivity na poli energetickej diplomacie. Podľa šéfa slovenského prevádzkovateľa prenosovej sústavy je to však veľmi zložité. „Napriek tomu považujeme za potrebné upozorňovať partnerov na to, že opatrenia je potrebné vykonávať tam, kde problém vzniká. Jeho príčinou je nedostatočný vnútorný systém Nemecka aj Rakúska. Rakúsko svojou nedostatočnou vnútornou sieťou bráni tokom zo severu na juh Európy, zatiaľ čo nemecký systém obmedzuje vnútorné toky,“ zdôraznil Obert.

Napriek neustálemu nárastu tokov elektriny po celej Európe, spoločnosť SEPS neočakáva, že by Slovensko zasiahol nejaký veľký úplný výpadok elektriny, tzv. black-out. „Vykonávame veľké množstvo opatrení. Napriek všetkým opatreniam sa však nedá riziko black-outu nikdy úplne vylúčiť. A preto sa pripravujeme aj pre túto situáciu, aby sme minimalizovali dobu, kedy by boli zákazníci bez dodávky elektriny, a aby sme minimalizovali škody, ktoré v takejto situácii zákonite vznikajú. Preto pravidelne robievame skúšky „Štart z tmy“, keď simulujeme stav bez elektriny na odpojenej časti elektrizačnej sústavy a skúšame schopnosť energetických technológií obnoviť prevádzku,“ konštatoval Obert s tým, že spomínané skúšky po východnom Slovensku teraz čakajú stred a západ Slovenska.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #zelená energia #SEPS #OZE