Europol zasiahol proti obchodom s falošnými eurami z darknetu, aj na Slovensku

Pri spoločnej akcii siedmich členských štátov Európskej únie proti peňazokazcom, vrátane Česka a Slovenska, zadržali 53 osôb aktívnych na takzvanom darknete, anonymnej sfére internetu. Na svojom webe o tom informoval Európsky policajný úrad (Europol).

20.09.2017 18:50
debata

Na začiatku operácie bol úspešný zásah rakúskej polície proti ilegálnej tlačiarni eurobankoviek vo Viedni, pri ktorej bola zatknutá jedna osoba. Údaje získané pri tejto akcií sa týkali predovšetkým obchodovania s falšovanými eurobankovkami na darknete. Medzi zabavenými dokumentmi boli podrobnosti z 33 rôznych európskych a mimoeurópskych krajín, kam zatknutý posielal falzifikáty.

Operácie starostlivo koordinované Europolom boli zamerané na kupujúcich a predávajúcich pôsobiacich na najpoužívanejších trhoch darknetu. Cieľom bolo zlikvidovať dva najdôležitejšie z týchto trhov Alpha Bay a Hansa Market.

Do spoločnej úspešnej akcie se podľa Europolu zapojili okrem Česka a Slovenska aj Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Grécko a Španielsko. Identifikovaných a zatknutých bolo 53 ľudí. Okrem toho policajti zadržali 2049 falošných bankoviek pri 77 domových kontrolách.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #falošné peniaze