Fed sa začína zbavovať dlhopisov, úrokové sadzby sa nezmenili

Americká centrálna banka (Fed) začne znižovať objem svojho portfólia dlhopisov, ktoré nakupovala v rámci podpory ekonomiky po finančnej kríze a hospodárskej recesii.

21.09.2017 08:00
debata (2)

V súlade s očakávaniami banka oznámila, že sa rozhodla ponechať svoju kľúčovú úrokovú sadzbu bez zmeny v intervale od 1,0 do 1,25 percenta. Signalizovala však, že stále ráta so zvýšením úrokov na decembrovom stretnutí.

Dolár posilnil voči košu hlavných mien vďaka vyhliadkam na zvýšenie úrokových sadzieb. Americké akcie však oslabili. Analytik zo spoločnosti Wells Fargo John Silvia sa domnieva, že niektorí investori boli prekvapení, že Fed sa nevzdal decembrového zvýšenia úrokových sadzieb. V poslednom čase sa objavili názory, že škody spôsobené hurikánmi v Spojených štátoch môžu spôsobiť, že Fed odloží zvýšenie úrokov na budúci rok.

Fed tiež zverejnil nové ekonomické prognózy. Banka teraz predpokladá, že hrubý domácí produkt USA se v tomto roku zvýši o 2,4 percenta. Zlepšil tak svoju júnovú prognózu, podľa ktorej mal byť rast iba 2,2 percenta. V budúcom roku banka očakáva spomalenie na 2,1 percenta a v nasledujúcom na dve percentá.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed