Reuters: Česi zvažujú rozdelenie ČEZ-u

Zástupcovia českej vlády podľa informácií agentúry Reuters požiadali vedenie ČEZ-u, aby rozpracovalo variantu rozdelenia skupiny, keď by sa oddelila distribúcia a obnoviteľné zdroje a štát by potom mal prevziať kontrolu nad jadrovou a uhoľnú energetikou. Hovorca skupiny ČEZ Roman Gazdík túto správu komentovať.

24.09.2017 09:00
debata (1)

Vláda hľadá spôsob financovania výstavby nových jadrových blokov v jadrových elektrárňach Temelín a Dukovany. ČEZ ich nechce stavať bez štátnej podpory vzhľadom na vysoké náklady a nízke ceny energie.

Rozdelenie spoločnosti ČEZ, ktorá je najväčšou českou firmou s verejne obchodovanými cennými papiermi s trhovou kapitalizáciou v hodnote 10,8 miliardy dolárov, by vláde umožnilo pokračovať v jadrovej výstavbe v rámci tej časti ČEZ-u, ktorá bude po rozdelení úplne pod kontrolou štátu.

Reuters sa odvoláva na nemenované zdroje, ktoré boli pravdepodobne prítomné na pondelňajšej schôdzke, kde sa táto záležitosť preberala, a ktorej sa zúčastnilo niekoľko členov vlády vrátane premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Podľa nich vládni predstavitelia vyzvali spoločnosť ČEZ, aby pripravila podrobnosti rozdelenia do konca roku.

Zodpovedá tomu prezentácia, ktorú mala agentúra Reuters možnosť vidieť, a podľa ktorej by celková transformácia ČEZ a predaj oddelenej časti investorom mohla do štátnej kasy priniesť 100 miliárd korún. V prezentácii však existovali scenáre, na základe ktorých by si vláda zachovala určitý podiel aj v oddelenej časti.

Vláda zatiaľ ČEZ ešte formálne nepožiadala, aby vypracovala tento plán. Vládny výbor pre jadrovú energiu má o tom rokovať 27. septembra. Hovorca predsedu vlády povedal len to, že vláda prijíma opatrenia v súvislosti s celkovou stratégiou jadrovej energetiky. Ministerstvá priemyslu a financií sa nevyjádrila, uviedla agentúra Reuters.

So stavbou jedného jadrového bloku v Dukovanoch a jedného v Temelíne s možnosťou rozšírenia na dva bloky v oboch elektrárňach počíta Národný akčný plán rozvoja jadrovej energetiky v ČR. Prioritou je dostavba v Dukovanoch, ale financovanie projektu nie je jasné.

V polovici júna Výbor pre jadrovú energetiku rozhodol, že sa bude zaoberať len tromi variantmi výstavby. Prvým je výstavba prostredníctvom dcérskych spoločností ČEZ, druhým je výstavba prostredníctvom štátu, keď by štát odkúpil tieto dcérske spoločnosti, a tretím je výstavba prostredníctvom štátu, keď by štát odkúpil priamo časť spoločnosti ČEZ.

Rozhodnutie urobí až nová vláda, po voľbách, ktoré sa uskutočnia 20. a 21. októbra.

Štát prostredníctvom ministerstva financií vlastní približne 70 % ČEZ-u. Ďalších 20 percent majú v rukách rôzne právnické osoby a zvyšných desať percent vlastnia fyzické osoby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČEZ