Agentúra Moody's zhoršila Britom rating. Pre brexit a verejné financie

Londýn prichádza o svoj status európskeho finančného centra a ekonomika stále oslabuje. Európske banky z krajiny kvôli brexitu húfne odchádzajú a najnovšie aj medzinárodná ratingová agentúra Moody’s zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Veľkej Británie. Zmena hodnotenia prichádza ako reakcia na oslabovanie verejných financií. Vplyv na zmenu má podľa agentúry aj vlaňajšie rozhodnutie ľudí v referende o vystúpení krajiny z únie.

24.09.2017 12:22 , aktualizované: 26.09.2017 09:25
debata

Agentúra znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Británie zo stupňa Aa1 na Aa2 a zmenila výhľad zo stabilného na negatívny. Firmy, banky a súkromní investori si v krajine budú v súvislosti s novým hodnotením požičiavať peniaze za vyšší úrok. Agentúra upravila dlhodobý emisný rating a rating nadriadených nezabezpečených záväzkov spolu s emisným ratingom a ratingom nadriadených nezabezpečených záväzkov britskej centrálnej banky.

Moody’s neverí, že britská vláda dokáže postupne zredukovať deficit verejných financií pod úroveň jedného percenta. V súčasnosti sa deficit pohybuje na úrovni 3 až 3,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Verejný dlh krajiny sa podľa agentúry tento rok priblíži k 90 percentám HDP.

Veľká Británia prišla o najlepšie hodnotenie AAA v roku 2016, keď ju oň pripravila ako jedna z najväčších agentúr práve agentúra Moody’s. Nové korekcie prichádzajú krátko po prejave britskej premiérky Theresy Mayovej. Plánované zmiernenie úsporných opatrení a zrušenie limitov pre financie verejného sektoru dostane štátne financie podľa agentúry pod tlak. Moody’s prognózuje, že britská ekonomika sa v budúcom roku zväčší iba o jedno percento po raste o 1,5 percenta v tomto roku. Agentúra dodala, že v nadchádzajúcich rokoch neočakáva zotavenie ekonomického rastu Británie. Podľa jej názoru vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie znižuje ekonomickú silu krajiny.

Samotný brexit sa podľa odborníkov môže odďaľovať a bude prevládať neistota z ďalšieho vývoja a definitívneho nastavenia nových vzťahov medzi Britániou a zvyškom únie. Už teraz je podľa britského ministerstva financií jasné, že v nasledujúcich piatich rokoch príde ich štátna kasa kvôli brexitu o viac ako 122 miliárd eur. Najnovšie analýzy ukazujú, že brexit môže v nasledujúcich rokoch spôsobiť zánik až pol milióna pracovných miest v Británii. Očakáva sa aj pokles atraktivity krajiny pre investorov, kde sa odhaduje, že priame zahraničné investície (PZI) klesnú až o 22 percent. Británia je v súčasnosti hlavnou európskou destináciou pre priame zahraničné investície, predovšetkým do finančného, informačného a komunikačného sektora, po ktorom nasleduje doprava a logistika.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Veľká Británia #Moody's