Košické oceliarne pre Číňanov zdraželi

Košickým oceliarňam prudko stúpol zisk, čo môže zmeniť budúcnosť podniku. Do fabriky mal namierené čínsky Hesteel Group, ktorý rokoval s americkým U. S. Steelom. Kým z čínskeho veľvyslanectva na Slovensku ešte v máji zaznievali informácie, že transakcia sa uskutoční, z kuloárov znelo, že sa tak nestane.

25.09.2017 09:00
debata (36)

Špekulovalo sa totiž, že oceliarňam sa začína viac dariť a Američania nemusia predávať, čo by mohlo cenu za fabriku vyšvihnúť do úrovne, ktorú Číňania nemusia byť ochotní zaplatiť. To, že U. S. Steel Košice hospodári lepšie, sa potvrdilo, keďže podľa najnovších údajov podniku vlani vzrástol zisk až o 630 percent na 271 miliónov eur.

Najväčší súkromný zamestnávateľ na východnom Slovensku bol ešte v roku 2013 v strate 370 miliónov eur. Za raketovým rastom zisku stoja nižšie ceny strategických surovín spolu s osekávaním ďalších nákladov napríklad aj v podobe znižovania počtu zamestnancov.

Američania: Európa prináša pevné zárobky

„Spoločnosť dosiahla v roku 2016 zisk vo výške 271 miliónov eur v porovnaní so ziskom 43 miliónov eur dosiahnutým v roku 2015,“ povedal hovorca U. S. Steelu Košice Ján Bača. Podľa oceliarní za prudkým nárastom zisku stoja hlavne nižšie ceny strategických surovín, nižšie náklady vyplývajúce z prevádzkovej efektívnosti, nižšie úrokové náklady a pozitívny vplyv kurzových rozdielov.

„Ako aj vplyv čiastočného storna zaúčtovaného v znížení hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení a nehmotného majetku,“ dodal Bača. Prudký medziročný rast zisku čiastočne tlmili nižšie predajné ceny, ktoré dosiahli svoje 5-ročné minimum začiatkom roka 2016. V úvode minulého roka tiež oceliarne každý mesiac prepustili 29 zamestnancov.

Košickým oceliarňam sa hospodársky darí aj v tomto roku. Podľa správ zverejnených United Steel Corporation boli európske zisky za prvých šesť mesiacov tohto roku na úrovni 142 miliónov dolárov (118 miliónov eur). „Európske operácie naďalej prinášajú pevné zárobky,“ zhodnotil v správe za 2. štvrťrok 2017 generálny riaditeľ U. S. Steelu Dave Burritt. Ten v tomto roku počíta s rastom cien oceľových výrobkov a zároveň očakáva zachovanie stabilného dopytu. Tohtoročný hospodársky výsledok U. S. Steelu Košice tak môže byť podobne dobrý ako v roku 2016.

To môže utlmiť snahy Američanov z Košíc odísť. Pôvodne sa špekulovalo, že cena za košický podnik má byť viac ako jedna miliarda eur a pri lepších výsledkov môže rásť.

Američania zvažovali predaj podniku aj v minulosti, keď boli v hre záujemcovia z Ukrajiny či Ruska. Američania to prehodnotili po tom, čo vláda zaviedla pre podnik dotácie. Ešte druhá vláda Roberta Fica odsúhlasila U. S. Steelu Košice v roku 2013 podporu pri výrobe elektrickej energie priamo v závode, výstavbe či rekonštrukcii kotlov. Oceliarne každý rok dostanú príspevok vo výške 14,7 milióna eur ročne cez ceny elektriny a spotrebitelia sa budú na podporu skladať 15 rokov.

Pomohlo zavádzanie ciel

V tomto roku pomohla všetkým európskym oceliarom aj Európska komisia postupným zavádzaním ciel na lacnú čínsku oceľ. Napríklad v januári tohto roka sa rozhodlo o uplatňovaní antidumpingových ciel na čínske rúry z antikorovej ocele v rozsahu 30,7 až 64,9 percenta. Podobné clá platia aj pre ďalšie ázijské krajiny a aj na oceľové rúry z Taiwanu je zavedené clo v rozsahu 5,1 až 12,1 percenta. V auguste tohto roka zas začali platiť clá v rozmedzí od 17,2 do 28,5 percenta na oceľ dovezenú z čínskych oceliarní Hesteel Group, Shougang Group, Shagang Group. Európski výrobcovia ocele dlhodobo obviňujú svojich ázijských konkurentov z dumpingového predaja ocele a preto vítajú zavádzanie dovozných ciel.

Na druhej strane košické oceliarne upozorňujú na podozrivo nízke ceny ocele aj v prípade ďalších štátov nachádzajúcich sa mimo Európskej únie. „Ak antidumpingové konanie proti jednej krajine vyústi do prijatia opatrení v podobe cla, rovnaké pravidlá by mali platiť aj v prípade iných krajín. Najnovším príkladom bolo antidumpingové vyšetrovanie importov za tepla valcovanej ocele z Brazílie, Iránu, Ruska, Srbska a Ukrajiny. Niet pochýb o tom, že každá z týchto piatich krajín sa dopustila dumpingu a došlo k škode,“ povedal Bača. V prípade týchto krajín zatiaľ zo strany Európskej komisie neprišlo k zavádzaniu dovozných ciel.

Obchodná vojna pre oceľ

Postupné zavádzanie ciel zvyšuje hrozbu obchodnej vojny medzi tromi ekonomicky najväčšími zoskupeniami sveta. Teda Európskou úniou, USA a Čínou. Spúšťačom problémov je obrovská nadprodukcia čínskej ocele spôsobená vysokými výrobnými kapacitami v objeme 1,3 miliardy ton. Tie v tomto roku druhá najväčšia ekonomika sveta využije na 65 percent a vyrobí okolo 845 miliónov ton ocele. Aspoň taký je odhad Čínskej asociácie producentov ocele a železa (CISA). V porovnaní s minulým rokom môže nakoniec prísť k 3– až 5-percentnému rastu produkcie a v roku 2016 sa v Číne vyrobilo 808 miliónov ton ocele.

Značnú časť nevyužitej produkcie sa Čína snaží vyviezť do Spojených štátov amerických a Európskej únie za dumpingové ceny. Americký prezident Donald Trump pred pár mesiacmi odmietol návrh Číny na zníženie jej výrobných kapacít o 150 miliónov ton do roku 2022. Namiesto toho hľadá cestu na uvalenie ďalších dovozných ciel, a to nielen na čínsku, ale aj na európsku oceľ. Snahu zastaviť dovoz európskej ocele tvrdo kritizuje Nemecko, ktoré v takom prípade presadzuje zavedenie odvetných opatrení v podobe obmedzenia dovozu americkej kukurice, sóje a ryže. V súčasnosti paradoxne práve komunistická Čína najviac bojuje za udržanie voľného obchodu a otvorene zatiaľ nespomína zavedenie odvetných ciel.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Košice #USA #U. S. Steel